Termínovaný vklad – čo to je a ako funguje?

Termínovaný vklad je sporiaci produkt, vďaka ktorému môžete zhodnocovať vaše finančné prostriedky s garantovanou úrokovou sadzbou. Sami si vyberiete, ako dlho v ňom chcete mať peniaze uložené a koľko vám zarobia.

prečítané do 5 minút

02.01.2024

Ako si vybrať termínovaný vklad?

Parametre vášho termínovaného vkladu sa budú odvíjať hlavne od doby viazanosti. Pred zriadením sporiaceho produktu by ste mali porozmýšľať nad tým, na aký čas si môžete dovoliť uložiť peniaze do banky. Následne si určíte sumu vkladu – obnos, ktorý do vyplatenia pravdepodobne nebudete potrebovať. Počas doby viazanosti nemôžete do termínovaného vkladu pridávať ďalšie prostriedky. Tento krok by ste preto mali zvážiť z dlhodobého hľadiska.

Minimálna výška termínovaného vkladu v ČSOB je 500 EUR. Môžete si vybrať z viazanosti na 1, 3, 6, 12, 24 alebo 36 mesiacov.

Čo ak budem svoje peniaze potrebovať skôr?

Na termínovanom vklade máte garantovanú fixnú úrokovú sadzbu, ktorou sa vám prostriedky zhodnocujú počas doby viazanosti. Ak časť z daných peňazí náhle potrebujete vybrať skôr, nie je to problém. Stačí zaplatiť poplatok vo výške 0,5 % z vyberanej sumy, minimálne 6 EUR.

TIP: Termínovaných vkladov si môžete zriadiť viac. Ak si otvoríte termínované vklady s rôznym trvaním viazanosti, budete si vedieť flexibilne naplánovať sporenie aj výdavky.

Prečo sa termínovaný vklad oplatí?

  • V porovnaní s bežným alebo sporiacim účtom ponúka termínovaný vklad zriadený na dlhšie obdobie výhodnejšie úročenie.
  • Jeho otvorenie aj vedenie je úplne bez poplatku.
  • Na to, aby ste si zriadili termínovaný vklad, nemusíte chodiť do pobočky. Všetko si pohodlne vyklikáte online cez aplikáciu ČSOB SmartBanking.
  • Sporiť si nemusíte len v eurách. Na výber máte aj ďalšie meny - CZK, USD a GBP.
  • Vaše peniaze sú pri termínovanom vklade chránené Fondom ochrany vkladov až do výšky 100 000 EUR.
  • Máte istotu, že úroková sadzba sa na vašom termínovanom vklade nezmení po celú dobu viazanosti. Je pevne stanovená a neovplyvňuje ju vývoj na trhu.
  • Termínovaný vklad si môžete na konci jeho platnosti obnoviť. Ak využijete automatickú obnovu, termínovaný vklad sa vám obnoví na rovnakú dobu viazanosti, ale s aktuálne platnou úrokovou sadzbou.

Chcem vedieť viac