Sezóna 2023: po Slovensku na elektrobicykli

 

Slovensko má na cyklistiku ideálne podmienky. K terénu, ktorý je ako stvorený na objavovanie na dvoch kolesách, sa od apríla do septembra pridáva príjemné počasie. Nenechajte si ujsť cyklistickú sezónu a zažite tie najkrajšie oblasti Slovenska z vášho sedadla.

Jazdite s dobou, vyberte si e-bike

Elektrobicykle spôsobili revolúciu v tradičnom vnímaní cyklistiky. Sú určené pre každý typ terénu a ponúkajú výhody, ktoré ocenia všetky vekové kategórie. Kúpou e-biku sa vám sprístupnia miesta a trasy, na ktoré ste si doteraz netrúfli. Elektrický pohon môžete ovládať sám určením intenzity, ktorou vám vypomôže napríklad pri náročnom stúpaní. Nezáleží na tom, či si budujete kondičku, na bicykel sadáte prvýkrát po dlhej dobe alebo sa zotavujete z úrazu. Elektrobicykel vám pomôže držať krok s vašimi parťákmi na cestách a umožní vám zostať aktívnymi.

TIP: Kúpte si elektrobicykel kreditnou kartou od ČSOB. Okrem najdlhšieho bezúročného obdobia naň s Mastercard Standard a Gold získate poistenie ochrany nákupu pre prípad náhodného poškodenia. Doba poistnej ochrany je až 12 mesiacov od kúpy vášho elektrobicykla.

Trasa podľa vašich predstáv

Pre nadšencov pobytu v prírode ponúka Slovensko okrem mora snáď všetko. Cyklisti najviac vyhľadávajú trasy vedúce cez hory, pozdĺž vodných plôch a v obkolesení lesov. Až 16-tisíc kilometrov vyznačených cyklotrás zaručuje, že si vyberie každý. Inšpiráciu na najzaujímavejšie úseky nájdete v klasických knižných cyklo-sprievodcoch aj na internete. Pre nadšencov slovenských hôr je ako stvorená stránka CykloWebka.sk, na ktorej nájdete interaktívnu mapu s popisom trás.

TIP: Každý horský turista či cyklista vie, že pobyt v nadmorskej výške so sebou prináša nástrahy. Nezabúdajte na odporúčania od horskej záchrannej služby, ktoré si môžete prečítať v našom blogu.

Cyklistika nie je len o bicyklovaní

Či už bicyklujete s rodinou, kamarátmi alebo sa na cesty vyberáte sami, na dvoch kolesách môžete na Slovensku vyraziť na nezabudnuteľné výlety. Takým je aj trasa cez Štiavnické vrchy vhodná pre trekingové bicykle. Začína sa na Námestí sv. Trojice v malebnej Banskej Štiavnici a vedie okolo tajchu Červená studňa. Mesto patrí do kultúrneho dedičstva UNECSO a výhľady, ktoré sa vám naskytnú, stoja za obdiv. Ak sa následne napojíte na modrú cyklotrasu, dorazíte do aquaparku Vodný raj Vyhne s ponukou wellnessu aj aktívneho oddychu.

V prípade, že si oddych nechávate na neskôr, žltá cyklotrasa vás dovedie k jedinečnému Kamennému moru vo Vyhniach. Odtiaľ môžete pokračovať za históriou k Pustému hradu alebo za rekreáciou do Sklených Teplíc. Na výlete s deťmi určite nevynechajte losí zveropark Revištské Podzámčie s viac ako 40 druhmi zvierat. Na záver sa po vyznačených chodníčkoch vráťte do Banskej Štiavnice. Ak vám po 46 kilometroch na bicykli ešte zostala energia, nič vám nebráni v objavovaní mesta.

Hľadáte niečo nové?

Bike parky dnes nájdete vo všetkých častiach Slovenska. Trate kombinujú podmienky dané prírodou s drevenými prekážkami a ďalšími úpravami pre výnimočný cyklistický zážitok. Na začiatok trate sa pohodlne odveziete lanovkou, a potom si vychutnáte jazdu s vaším preferovaným stupňom náročnosti. Ak hľadáte úseky plné mostíkov, skokov, zatáčok a lávok, prídete si na svoje. Na tých najnáročnejších tratiach pod kolesami bicykla pocítite kamene, rôzne nerovnosti a korene. Jazdu je potrebné prispôsobiť vašim schopnostiam, no môžete mať istotu, že trate sú kontrolované a udržiavané.

TIP: Ak sa zatiaľ len rozhodujete, či investujete do horského bicykla, v niektorých parkoch svoj vlastný nebudete potrebovať. V Kubínskej holi nájdete jednu z najnáročnejších pretekárskych tratí na Slovensku, na ktorú vám požičajú špičkový horský bicykel.

V slovenskej prírode je o vás postarané

Tie najnáročnejšie trate v bike parkoch sú na vašu zodpovednosť, na ostatné je tu Spirit. Horská cyklistika vie byť zradná a nepríjemnosti vás môžu prekvapiť aj na trasách s menšou náročnosťou. Úrazové pripoistenie v Spirite si jednoducho uzatvoríte len na tie dni, keď sa vyberáte za dobrodružstvom. Pre istotu v ňom máte pokrytý aj zásah horskej záchrannej služby.

Spirit – online zriadenie