Rundite s mestom a športujte

ČSOB Bratislava maratón už pravidelne znamená otvorenie bežeckej sezóny. Počas 17 rokov svojej existencie sa stalo veľkým športovým podujatím pre deti i dospelých. Runde s mestom však nemusíte mať iba jeden víkend v roku. Ako športovať efektívne radia športoví profesionáli bežkyňa Romana Komarňanská a crossfit atlét Jojo Porubský.

prečítané do 5 minút

1.4.2022

Čo si predstavíte pod pojmom RUNDE s mestom?

Romana: Predstavím si moju obľúbenú športovú aktivitu, čiže behanie. Ľahké klusanie mestom, v ktorom bývate alebo v ktorom sa momentálne nachádzate. Beháte ľahko, vnímate krásne okolie a ste sami so sebou, so svojimi myšlienkami a eliminujete stres. Spájate fyzickú stránku so psychickou. V tomto je beh unikátny šport.

Jojo: Vychutnať si obľúbenú aktivitu v meste, užívať si deň, zahodiť starosti na chvíľu za hlavu, vyčistiť myseľ.

Ako sa dokážete motivovať, aby ste prekonali svoje limity?

Romana: Nie každý zdieľa rovnaké pocity a spôsob života ako my. Motivácia musí vychádzať jedine z nás a našej iniciatívy. Sami musíme zistiť, prečo sme sa rozhodli niečo zmeniť, či naopak vytrvať na vytýčenej ceste. Mňa motivuje cieľ odbehnúť konkrétne preteky s fokusom na určitý čas. Túžba zlepšovať a posúvať moje hranice. Motivovalo ma veľa literatúry z bežeckého či športového prostredia a príbehy športovcov, ktorí sa zranili alebo vážne ochoreli a napriek tomu zotrvali na svojej ceste. Ak ste zdraví a nič vás neobmedzuje, je škoda zahodiť šancu plnohodnotne športovať a behať. Možno veľa z vás potrebuje usmernenie, a preto aj tréner vie zohrať veľkú motiváciu.

Jojo: Základ je robiť to, čo človeka baví a potom je motivácia ľahká, každý jeden progres dokáže veľmi ľahko motivovať k ďalšiemu. Keď som zistil čo presne chcem robiť a čo chcem dosiahnuť, tá tvrdá práca nebola problém, motiváciou bol pre mňa vždy samotný progres.

Pamätáte si na svoje začiatočnícke chyby?

Romana: Každý z nás, ktorí beháme dlhodobejšie, si určite raz povedal, keby som bol vedel, inak by som trénoval, viac by som sa zameral na regeneráciu, na strečingové cvičenia, na kompenzačné športy, na výživu, začal pod dohľadom trénera.

Jojo: Jasné, bolo ich veľa, naučil som sa veľa vecí na sebe a o to lepšie viem teraz naučiť a trénovať druhých. Ja sa na nich pousmejem, ale zároveň viem, že to je jednoducho súčasť procesu.

ČSOB Bratislava maratón možno mnohých motivuje k začiatku športovej aktivity. Poradíte tipy ako začať?

Romana: Najprv si zhodnoťte svoju súčasnú fyzickú kondíciu a absolvujte lekársku prehliadku. Oslovte bežeckého trénera. Každý z nás potrebuje spätnú väzbu. Sama som trénerka a tiež mám svojho trénera, s ktorým analyzujeme celý tréningový proces. Snažím sa kvôli sebe aj kvôli trénerovi, ktorý ma motivuje. Nastavte si postupný a primeraný bežecký tréningový proces. Zaraďte kompenzačné športy ako posilňovanie na budovanie svalovej sily a stability, plávanie, jógu či bicyklovanie. Pred behom sa rozcvičte, nezabudnite na dynamický a statický strečing po tréningu. Regenerujte. Pomáha napríklad saunovanie, hydromasáže, elektroliečba, kryokomora, celotelové masáže alebo rolovanie. Nezabúdajte na dostatok pitného režimu, kvalitný spánok a vyvážené stravovanie.

Jojo: Akákoľvek športová aktivita je pre človeka super, po fyzickej ale aj psychickej stránke. Dôležité je nájsť čo nás baví, a nastaviť konzistenciu, aby sme sa mohli posúvať ďalej. Nedá sa to bez toho, aby človek neskúšal nové veci a nebál sa experimentovať. Keď to nájde, už to pôjde samo.

TIP: Od 1.4. do 15.6. 2022 máte možnosť so Smart účtom vyhrať smart hodinky. Noví klienti, ktorí si založia Smart účet a zrealizujú aspoň jednu platbu v minimálnej hodnote 30 EUR smart hodinkami alebo svojím smartfónom, budú odmenení bonusom 30 EUR. Viac informácií o aktuálnych akciách a súťažiach so Smart účtom.

Keď športujete, máte pri sebe hotovosť, kartu alebo platíte smart hodinkami?

Romana: Musím sa priznať, že keď športujem mám na sebe okrem bežeckého oblečenia iba Garmin hodinky a hrudný pás. Som asi stará škola, nemám platobné karty ani v telefóne. Sľubujem sama sebe, že si dám za úlohu mať v hodinkách kartu. V lete sa to bude hodiť na rozpálenej hrádzi. (smiech)

Jojo: Keď športujem, tak neplatím, väčšinou mám pri sebe iba mobil. (smiech)

Kto je Romana Komarňanská?

Profesionálna bežkyňa a trénerka. Je zároveň jednou s oficiálnych trénerov ČSOB Bratislava Maratón 2022. Študovala na Fakulte telovýchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave a výživu ľudí na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Romana dosahuje popredné priečky v bežeckých disciplínach na Slovensku aj v zahraničí.

Kto je Jojo Porubský?

Jojo je crossfitový atlét a tréner už viac ako 8 rokov. Je zakladateľom online tréningovej platformy. Aktuálne pôsobí vo svojom Momentum Training Center v Nitre a stretnete ho aj na seminároch doma a v zahraničí. Poznáte ho z ČSOB instagramových videí.