Aká je povinná výbava auta v roku 2024?

Každé vozidlo na cestách musí mať podľa zákona povinnú výbavu. Zoznam položiek povinnej výbavy sa časom mení, preto odporúčame pravidelnú kontrolu aspoň raz ročne.

prečítané do 5 minút

14.3.2024

Čo vám nesmie chýbať v aute?

Nikdy neviete, čo vás stretne na cestách. V neočakávaných situáciách vám príde vhod povinná výbava auta, ktorú stanovuje vyhláška č. 134/2018 Z. z.. Ak šoférujete osobný automobil do 3,5 tony, v roku 2024 vám v aute nesmie chýbať:

Homogenizovaný prenosný výstražný trojuholník

Ochráni vás v prípade núdzového státia, napríklad pri dopravnej nehode, technickej poruche či defekte. Výstražný trojuholník musí byť v ochrannom obale proti poškodeniu vonkajšími vplyvmi.

Dôležité je aj správne umiestnenie trojuholníka, ktoré závisí od typu cesty a viditeľnosti. Na rýchlostnej ceste alebo diaľnici ho umiestnite 100 metrov za vozidlom, v obci a bežných cestách 50 metrov od auta.

Reflexný odev

Vyhláška umožňuje vybrať si bezpečnostný reflexný odev. Môže to byť napríklad vesta, overal, nohavice, bunda alebo pláštenka. V aute však musí byť umiestnený v dosahu zo sedadla vodiča a spĺňať technickú normu pre výstražné odevy. Vybrať si môžete z fluorescenčnej žltej, fluorescenčnej oranžovočervenej alebo fluorescenčnej červenej. Dôležitá je dobrá viditeľnosť v noci aj z veľkej vzdialenosti.

Podľa zákona o povinnej výbave stačí mať v aute jeden reflexný odev. Zákon o cestnej premávke ale hovorí, že každá osoba, ktorá sa pohybuje po vozovke alebo krajnici, musí mať reflexný odev. Odporúčame mať teda v aute toľko reflexných odevov, koľko je pasažierov.

Náhradné koleso s diskom a pneumatikou

Pri výbere dodržte predpísaný druh a rozmer kolesa. Spolu s ním budete potrebovať aj príručný zdvihák a kľúč na matice či skrutky. Túto výbavu nemusíte mať, ak sú vaše kolesá vybavené technológiou umožňujúcou jazdu aj po defekte (napríklad Run-flat) alebo je vaše auto od výroby vybavené lepiacou sadou na defekty.

Ak vás na cestách nečakane zastihne výmena kolesa, obráťte sa na asistenčnú službu vašej poisťovne. Pomôže vám s opravou defektu pneumatiky na mieste alebo odtiahnutím auta do servisu. Nezabudnite rezervu v aute aspoň dvakrát za rok skontrolovať. Kontrolu môžete spojiť so sezónnou výmenou pneumatík a vyriešite tak dve starosti naraz.

Lekárnička

Obsah lekárničky musí byť neporušený, vizuálne v poriadku a čistý. Lekárnička do auta by mala obsahovať zdravotnícke pomôcky na ošetrenie malých rán, odrenín, popálenín, zlomenín a poranení kĺbov, zastavenia krvácania, ochranu záchrancu a postihnutého pred šírením nákazy pri ošetrení a resuscitácii.

TIP: Viete, ako postupovať pri dopravnej nehode? Kompletný návod sa dozviete v článku.

Odporúčaná výbava v aute

Aj keď to zákon neprikazuje, v aute odporúčame mať aj niekoľko ďalších praktických doplnkov pre vaše pohodlie a bezpečnosť. Je iba na vás, či sa rozhodnete staviť na istotu a zaobstaráte si ich. Nie sú to finančne náročné položky a oceníte ich v každej krízovej situácii.

  • náhradné žiarovky
  • hasiaci prístroj
  • snehové reťaze
  • ťažné lano
  • škrabka a metlička
  • výkonná baterka
  • držiak na telefón
  • deflektory bočných okien
  • lieky proti bolesti či alergii

TIP: Skontrolujte si, či máte v aute tlačivo Správa o nehode. Tento formulár musíte vyplniť pri vzniku škodovej udalosti. V opačnom prípade môžete dostať pokutu vo výške 60 EUR.

Nezabudnite si skontrolovať PZP

Povinnému zmluvnému poisteniu sa ako majiteľ auta nevyhnete. Ak ho nemáte, riskujete pokutu až do výšky 3320 EUR. Hoci ho uzatvárate na dobu neurčitú, raz ročne máte možnosť overiť si, či je stále podľa vašich predstáv. Zákonné poistenie si zriadite na pár klikov a platí od vami zvoleného dátumu.

Vypočítať cenu poistenia

Odborný garant článku:

Michaela Fábryová

Riaditeľka odboru produktového manažmentu

Najnovšie články