Pestrá jeseň na horách

 

Jeseň je rozhodne najčarovnejším obdobím roka na návštevu horských chodníčkov. Naše malebné hory v tomto čase vynikajú farbami a teplé slnečné lúče strieda osviežujúci horský vietor.

Pri tejto príležitosti vám opäť prinášame tipy na jesenné víkendové vychádzky v prostredí slovenských hôr. V našich nových epizódach edukačného podcastu AudioTrek, vás prevedieme trasami, ktoré skrývajú nezameniteľné panoramatické výhľady na vrchy, doliny či plesá Západných Tatier.

Čo vidieť na trase Žiarska dolina – Plačlivé?

Pri návšteve Žiarskej doliny určite nevynechajte staré banské dielo, nesúce názov Medvedia štôlňa. Tento ľudskými rukami vytvorený unikát si drží prvenstvo v dĺžke. Meria viac ako 550 metrov a je jediným verejnosti sprístupneným starým banským dielom na Liptove. Dozviete sa tu množstvo informácií o banskej práci, posvietite si pomocou tradičných olejových kahancov a preskúmate podzemné priestory, ktoré baníci dlhé desaťročia kopali za vidinou získania zlata.

Cestou zo Žiarskej doliny sa vám otvárajú možnosti pozorovať jedinečné prírodné úkazy, ako napríklad Šarafiový vodopád, ktorý sa nachádza na južnom úbočí vrcholu Príslop. Je ľadovcového pôvodu, meria približne 20 metrov a je členený viacerými kaskádami. Nasledujte kroky vášho osobného sprievodcu v AudioTreku a tento jedinečný pohľad vás určite neminie.

V okolí sa nachádza taktiež Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, ktoré patrí medzi najnavštevovanejšie skanzeny na Slovensku. Preneste sa do čias dávno minulých a navštívte napríklad školu, mlyn alebo goticko-renesančný kaštieľ z 14. až 15. storočia.

Krásy Roháčskych plies ocenia všetky vekové kategórie

Roháčske plesá sú miestnymi klenotmi, ktorých návšteva nestojí veľa síl a preto sú vhodné ako pre dospelých, tak aj pre deti. Niet teda divu, že sú obľúbenou lokalitou pre rodiny s deťmi, ktoré si chcú spoločne vychutnať neopakovateľné pohľady na celkovo šesť jazier, z ktorých najväčšie má rozlohu 2,2 ha.

Ubytovať sa môžete priamo v okolitých obciach ako Zuberec, Habovka alebo Oravice, ktoré ponúkajú dostatok chát a penziónov v prírode. Okrem turistických trás v okolí Roháčskych plies, sa taktiež nachádza aj mnoho cyklotrás s horskými scenériami. Nezameniteľné pohľady sa vám naskytnú pri trase zo Zuberca až na Ťatliakovu chatu, kam vedie asfalt, vhodný pre cyklistov.

Nezabúdajme na bezpečnosť

Je samozrejmosťou, že v horách treba dávať pozor na náhle zmeny počasia a vyvarovať sa turistickým výstupom, ak podmienky nie sú priaznivé. Ak vás však aj napriek dobrému plánovaniu prekvapí nečakaná búrka alebo silný vietor, snažte sa zostúpiť z vrcholov hôr do doliny. Pravidlom je taktiež opustiť otvorené priestranstvo, akým je lúka alebo pole a zdržiavať sa čo najnižšie.

Sme si vedomí, že aj pri maximálnej obozretnosti, sa niekedy neúmyselným úrazom vyhnúť nedá. Preto by súčasťou povinnej výbavy každého návštevníka hôr, mala byť rada poistení, s ktorou budete v bezpečí. V ČSOB je súčasťou dlhodobého cestovného poistenia aj krytie zásahu Horskej záchrannej služby v slovenských horách, ktoré odporúčame všetkým nadšencom horskej turistiky. Na pozore sa treba mať predovšetkým aj na cestách. Využite preto naše úrazové poistenie vodiča, ktoré platí po celom svete, bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate.

Teší nás, že k výletom pristupujete zodpovedne a v prvom rade myslíte na bezpečnosť a zdravie vás a vašich blízkych.