Menej odpadu a viac peňazí: udržateľné riešenia pre vás a vašu domácnosť

Čoraz viac ľudí si dáva za cieľ zníženie svojho vplyvu na životné prostredie. Ak o tom zatiaľ len rozmýšľate, toto je signál, že na zmeny nepotrebujete prvý január.

prečítané do 5 minút

28.3.2023

Čo na tanier?

Ak túžite znížiť klimatickú stopu vášho jedálnička, môžete obmedziť konzumáciu mäsa. Nie je nutné hneď prechádzať na vegetariánstvo či vegánstvo. Kľúčovou zmenou je nemať mäsové produkty na tanieri každý deň a v každom jedle. Živočíšne produkty sú v porovnaní s rastlinnými rádovo náročnejšie na spotrebu vody a využitie pôdy. Značný náskok majú aj v objeme vyprodukovaných skleníkových plynov pripadajúcich na jednu kalóriu jedla.

Ďalším krokom je nákup mäsových produktov od drobných lokálnych farmárov. Najudržateľnejšie mäso pochádza od súkromných farmárov z drobných chovov.

Plánujte si nákupy. Zdravá a organická strava môže ísť do peňazí. Klíme aj svojej peňaženke pomôžete, ak si nákupy vopred starostlivo naplánujete. Zabránite zbytočnému plytvaniu a vyhadzovaniu potravín. Krokom vpred je aj používanie vlastnej eko tašky či vrecúšok na ovocie a zeleninu.

TIP: Inšpiráciu na rastlinné recepty bez mäsa, ktoré vás prekvapia svojou nápaditosťou a chuťou, nájdete na internete alebo v ktoromkoľvek kníhkupectve.

Oblečenie

Na výrobu lacného oblečenia sa globálne využívajú kvantá prírodných zdrojov, no aj tak často končí na skládkach. Buď sa nekvalitné kúsky rozpadnú po niekoľkých noseniach alebo vyjdú z módy predtým, než si ich niekto stihne kúpiť.

Existuje veľa lokálnych a udržateľných značiek, ktoré majú pôvod svojho oblečenia podložený certifikátmi. Medzi najuznávanejšiu záruku kvality patrí certifikát GOTS - Global Organic Textile Standard, ktorý vyhodnocuje proces výroby aj predaja produktu. Módu pochádzajúcu zo zodpovedných lokálnych podnikov nájdete v kamenných predajniach a na e-shopoch po celom Slovensku.

Ešte pred prechodom na pomalú módu si môžete položiť otázku, či nové kúsky naozaj potrebujete. Čoraz viac známych osobností odporúča kapsulový šatník. Namiesto kvantity sa uprednostňuje kvalita a vzájomná kombinovateľnosť oblečenia. Dokonalý kapsulový šatník obsahuje malý počet kúskov, ktoré nosíte najradšej. Nemusia byť pritom vôbec nudné. Unikátne vzory či štýly oblečenia, ktoré nenosí nikto iný, nájdete v second hande.

TIP: Na svoje nákupy môžete využiť kreditnú kartu Mastercard od ČSOB.

Zelená domácnosť

Šetrenie vodou a energiou je pri ich neustále rastúcich cenách nevyhnutnosťou. Obmedzenie doby sprchovania a svietenia je prvý krok k úspornejšej domácnosti. Ak máte prostriedky na počiatočnú investíciu, zaveďte vo vašej domácnosti LED žiarovky alebo solárne zariadenia. Obyvateľom domov sa môže zísť napríklad solárne vodné čerpadlo, ktorého prevádzka je v niektorých častiach roku takmer bez nákladov.

Na obchode záleží: Prírodu šetrí aj nakupovanie čistiacich prostriedkov a potrieb do domácnosti z bezobalových obchodov. Nemusíte sa obťažovať s triedením odpadu z obalov a nakupujete produkty, ktoré sú bez škodlivín a umelých prísad. To platí aj pre bezobalové potraviny a prírodnú bio kozmetiku.

Investujte s dobrým pocitom

Aj investície môžu byť zodpovedné. Investovaním do eko tematických zodpovedných fondov v ČSOB podporíte firmy, ktoré spĺňajú prísne spoločenské a environmentálne štandardy. Vyberte si napríklad KBC Eco Fund Water Responsible Investing alebo KBC Eco Fund Climate Change Responsible Investing a investujete vaše peniaze do podnikov, ktoré prinášajú riešenia pre ekologickejšiu budúcnosť.

Zodpovedné fondy

Investujte pre lepší výhľad do budúcnosti

Objaviť zodpovedné fondy

S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Úlohou tohto reklamného materiálu nie je nahradiť kľúčové informácie pre investorov, predajný prospekt, štatút/stanovy fondu, ktoré sú k dispozícii v slovenskom jazyku, príp. v anglickom jazyku, a je možné sa s nimi oboznámiť na predajných miestach banky Československá obchodná banka, a. s. (ČSOB), u subdistribútorov a na www.csobinvesticie.sk alebo www.csob.sk v časti Individuálni klienti → Sporenie a investovanie → Fondy. Klient sa môže oboznámiť so zhrnutím svojich práv prostredníctvom dokumentu Zásady kategorizácie, ktorý je k dispozícii v slovenskom jazyku na predajných miestach ČSOB a na www.csob.sk v časti Právne informácie/MiFID. Údaje o minulej výkonnosti nie sú spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Zhodnotenia uvedené v inej mene ako v mene EUR (napr. USD, CZK) sa môžu zvýšiť alebo znížiť v dôsledku menových výkyvov. V prípade fondu obsahujúceho v portfóliu akciovú zložku je možné očakávať výrazné kolísanie čistej hodnoty majetku fondu. Daňový režim závisí od individuálnej situácie klienta a v budúcnosti sa môže zmeniť. V súlade so štatútom/stanovami alebo predajným prospektom fondu môže podiel prevoditeľných cenných papierov alebo nástrojov peňažného trhu vydaných alebo zaručených štátmi alebo orgánmi uvedenými v štatúte/stanovách alebo predajnom prospekte prekročiť 35 % hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100 %. Správca zahraničného fondu je oprávnený ukončiť distribúciu fondu v Slovenskej republike postupom podľa zákona č. 203/2011 Z.z. o kolektívnom investovaní v platnom znení.