Medveď alebo býk?

 

Býčí alebo medvedí trh sú pojmy, ktoré sa vo finančnom svete objavujú stovky rokov. Investori ho používajú na označenie trendu na trhoch. Čo vlastne tieto pojmy znamenajú? Trh sa označuje ako medvedí, keď akciové indexy poklesnú zo svojho vrcholu o 20 % a viac. Všeobecne povedané ide o trh, ktorého ceny majú klesajúci trend. Býčí trh je zasa definovaný ako 20 % nárast od predchádzajúceho dna. Jednoducho povedané ide o trh, keď ceny stúpajú. Keď hovoríme o medveďom alebo o býčom trhu, nemusí ísť len o akcie, ale napríklad aj o dlhopisy, zlato či ropu.

„Ak sa vás niekto opýta, či ste býk alebo medveď, v jazyku finančných trhov sa vás teda pýta, či očakávate rast alebo pokles ceny určitého aktíva.“

Najskôr trochu histórie…

Prečo sa z celej zvieracej ríše vybrali práve tieto dve zvieratá? Presné vysvetlenie neexistuje. Najviac populárne sú dva príbehy. Ten prvý hovorí, že označenie medvede má svoj pôvod v prísloví – „nepredávaj kožu medveďa, ktorý ešte behá po lese“ a v 18. storočí naozaj slúžilo na označenie obchodníkov – špekulantov, ktorí predávali (nielen) kože z medveďa, ktorého ešte nemali. Dúfali, že cena koží, ktorú budú kupovať od lovcov, poklesne. Býky pribudli neskôr, možno preto, že obe zvieratá boli považované za protiklady v kedysi populárnych zvieracích súbojoch. Pojem býk sa tak stal opakom medveďa.

“What a fall there was, my countrymen!” Albert Bigelow Paine, Thomas Nast, His Period and His Pictures (New York, NY: The Macmillan Company, 1904).

Druhý príbeh je spojený s tým, ako obe zvieratá útočia. Býk svojimi rohmi, ktorými chce obeť nabrať a vyhodiť smerom nahor. Medveď zasa používa horné končatiny, ktorými obeť posiela smerom nadol. A to odráža aj pohyby na finančných trhoch. Na rozšírení pojmu má zásluhu karikaturista Thomas Nast. V týždenníku Harper´s Weekly použil postavičky medveďa a býka, aby ilustroval situáciu na trhoch po krachu v roku 1869. Newyorský maliar namaľoval obraz Býky a medvede na trhu, ktorý je satirou a zobrazuje investorov ako zvieratá (býci a medvede) uprostred divokého zápasu s budovou Newyorskej burzy v pozadí.

„Býci a medvedi na trhu“, William Holbrook Beard, 1879.

Viac býkov alebo medveďov?

Býk je symbolom optimizmu na trhu, na medveďa sa pozerá ako na nositeľa pesimizmu. Na finančných trhoch je bežné striedanie období, keď trhy rastú a klesajú. Táto situácia sa v našej histórii zopakovala už veľa krát. História potvrdzuje, že obdobia, keď trh rastie trvajú dlhšie a prinášajú vyššie výnosy ako straty počas poklesov.

Na ilustráciu nášho tvrdenia môžeme použiť vývoj amerického akciového indexu S&P 500. Od roku 1929 sme zažili deväť období, keď index poklesol o 20 % a viac. Posledný medvedí trh sme zažili v marci tohto roka, keď pandémia koronavírusu zrazila akcie na kolená. Trvalo však len 19 dní, aby sa trhy spamätali a dostali sa späť na rastovú trajektóriu. Takéto rýchle a silné oživenie však nie je vždy samozrejmosťou. Dobrou správou však je, že medvedích trhov bolo menej, než býčích. Samozrejme, ak ich prežívame na vlastnej koži zdajú sa nám nekonečné. V priemere za celú históriu indexu medvedí trh trval 14 mesiacov. Avšak priemerný býčí trh trval viac než päťkrát dlhšie.

V časoch, keď sú akciové trhy turbulentné a výhľad do budúcnosti nie je najžiarivejší, sa nájde vždy veľa prorokov, ktorí predpovedajú koniec sveta. Titulky novín zapĺňa jedna negatívna predpoveď za druhou. Všetko sa zdá byť neisté a dokonca aj najskúsenejší investori začnú mať určité pochybnosti. Tí, ktorí neinvestujú, sa cítia dobre a čím viac takých správ čítajú, tým viac sú presvedčení, že zostať bokom je tá najsprávnejšia vec.

Na investovanie je však vhodný akýkoľvek okamih. Staré, ale podľa mňa stále relevanté príslovie z Wall Street hovorí: „Býci zarábajú peniaze, medvede zarábajú peniaze a ošípané sa zabíjajú“. Varuje investorov pred nadmernou chamtivosťou a netrpezlivosťou. Môžete zarobiť peniaze, keď idú trhy smerom nahor, aj keď trhy padajú, ale ak bude vaše obchodovanie ovládané emóciami, nepovedie to k ničomu zmysluplnému. Ak však máte na zreteli svoje dlhodobé ciele, dokážete sa preniesť aj cez takúto situáciu. Treba prijať fakt, že svet bol a vždy bude premenlivý a nikdy nebude možné úplne odhadnúť, aký dopad budú mať jednotlivé udalosti. Investovanie je behom na dlhú trať. Tí, ktorí to majú na pamäti, bývajú zvyčajne odmenení.