Máme viac peňazí a predsa sme chudobnejší

So zvyšovaním príjmu narastá aj spotreba. Táto situácia je v našich životoch čoraz častejšia a má svoj odborný výraz. Je to inflácia životného štýlu. Paradoxne môže do vášho života priniesť stres a dlhy.

prečítané do 5 minút

11.1.2023

Po zvýšení mzdy máte nutkanie míňať viac a dovoliť si luxusnejšie produkty, hoci ich nepotrebujete. Bežným príkladom býva prechod na väčšie auto, nákup dizajnérskeho oblečenia či častejšie stravovanie sa v reštauráciách. Hoci tieto zmeny znejú lákavo, prinášajú len chvíľkový pocit radosti. Po čase si na svoj nový životný štandard zvyknete a budete sa ho znova snažiť posunúť na vyššiu úroveň.

Čo na to vaše úspory?

Takéto správanie vedie k nekonečnému kolotoču inflácie životného štýlu. Mnoho ľudí vo výsledku žije od výplaty k výplate, aby si dokázali dovoliť svoj nový štandard. Dodatočné výdavky tak môžu viesť k zadlženosti. Ak ste si napríklad kúpili drahšie auto, aj jeho údržba si bude vyžadovať viac peňazí.

Tajomstvom dosiahnutia finančnej nezávislosti je žiť pod svoje pomery. Zvyšné peniaze môžete ušetriť alebo investovať. Pripravíte sa na nečakané výdavky a zabezpečíte sa do dôchodku.

Ako sa vyhnúť nepotrebným výdavkom?

  • Po navýšení vášho príjmu by ste mali zvýšiť aj sumu peňazí, ktorú mesačne ušetríte. Môžete odložiť celú čiastku alebo jej podstatnú časť.
  • Neporovnávajte sa s ostatnými. Neviete, či sa za životným štýlom vašich známych neskrývajú aj dlhy.
  • Zvážte, aké poplatky mesačne platíte. Napríklad môžete prejsť na Smart účet bez poplatku za vedenie a zriadenie účtu.
  • Urobte si jasno vo vašich mesačných výdavkoch. Môžete sa inšpirovať jednoduchým rozpočtovým pravidlom 50-30-20.

Ako šetriť

Zriaďte si Sporiaci účet Depozit a vytvárajte si finančnú rezervu do budúcnosti. Po nastavení trvalého príkazu budete sporiť bez toho, aby ste nad tým museli rozmýšľať. Vďaka bezplatnému zriadeniu a vedeniu účtu vás šetrenie nič nestojí.

Viac o sporiacom účte