Koronavírus mieša karty na trhoch

 

Finančné trhy naďalej sužuje výrazne kolísavé obchodovanie. Aké sú dôvody?

  • rozšírenie koronavírusu po celom svete,
  • výrazný prepad cien ropy – prišlo k nemu potom, čo stroskotali rokovania krajín OPEC+. Ešte minulý týždeň v piatok cena ropy Brent poklesla o takmer 10 %. Keď sa v pondelok otvorili trhy, cena spadla o ďalších 30 %, čo je najväčší pokles od vojny v Perzskom zálive v roku 1991.
  • Nízka cena ropy je na jednej strane dobrou správou pre spotrebiteľov a tie krajiny, ktoré ju vo veľkom dovážajú. Na druhej strane negatívne ovplyvní ťažobný sektor a niektoré banky, ktoré sa podieľali na financovaní producentov bridlicovej ropy.

V pondelok sa akciové trhy prepadli o viac než 7 %, čo bolo najväčší jednodenný prepad od finančnej krízy v roku 2008. Keďže v USA hneď po otvorení trhu indexy výrazne poklesli, bolo obchodovanie pozastavené na 15 minút. Prichádza k tomu vždy, keď indexy klesnú o viac než 5 %. Hneď nasledujúci deň akciové indexy v USA vzrástli o viac než 4 %, keď ich podporili úvahy ohľadom fiškálneho stimulu, ktorý plánuje americký prezident Donald Trump. Rozpočtové stimuly sa plánujú aj v Európe alebo v Japonsku.

Volatilita bude naďalej dominovať obchodovaniu na finančných trhoch. Prečo? Lebo v mnohých oblastiach stále prevláda neistota. Jednak je to neistota ohľadom šírenia nákazy v západných krajinách. Okrem toho však nevieme odhadnúť ani to, či sa situácia v najbližších dňoch stabilizuje alebo nie, preto je komplikované odhadnúť dopady na ekonomický rast v jednotlivých krajinách. Čaká sa, aké fiškálne stimuly nakoniec presadia jednotlivé vlády a čo ešte urobia centrálne banky.

Dve hlavné centrálne banky už zareagovali znížením sadzieb:

  • Americký Fed neočakávane znížil úrokové sadzby o 0,5 % a ďalšie zníženie sa očakáva na riadnom zasadnutí, ktoré je na programe 18. marca.
  • Nasledovala anglická centrálna banka (Bank of England), ktorá znížila sadzby o 0,50 % na 0,25 % s cieľom pomôcť ekonomike vysporiadať s následkami koronavírusu.
  • Čaká sa, čo spraví Európska centrálna banka. Tá má možnosti obmedzené, keďže depozitná sadzba je už teraz v zápore -0,5 % a mesačne banka nakupuje aktíva v objeme 20 mld. eur. Hovorí sa o navýšení objemu nákupu cenných papierov, prípadne o určitej forme podpory pre podniky alebo banky.

Náš postoj ohľadom nastavenia rizikových aktív v našich portfóliách sa oproti predchádzajúcim týždňom nemení. Akcie neznižujeme, panika na trhu je s veľkou pravdepodobnosťou prehnaná a investori započítali do cien ten najhorší scenár ohľadom globálnej recesie.

Odporúčame nepodľahnúť panike a držať sa svojej dlhodobej investičnej stratégie. Najlepším liekom na súčasný vývoj sú pravidelné investície a rozkladanie väčších jednorazových nákupov v čase – teda aj časová diverzifikácia. Neodporúčame časovať trh a vypredávať akcie, investorom by sa nemuselo podariť včas nastúpiť späť.