Kam na túru v lete? AudioTrek Vás prevedie slovenskými horami.

 

Opäť vám prinášame tipy na turistické trasy s krásnymi scenériami, ktorými vás prevedieme v rámci nových dielov podcastu ČSOB AudioTrek. Nášho osobného horského sprievodcu si najviac vychutnáte priamo na jednej z trás a dozviete sa tak mnoho zaujímavosti, ale napríklad aj to, kde zvýšiť opatrnosť.

Objavte čaro Nízkych Tatier

Prvá trasa začína na Trangoške, ktorá je situovaná na južnom úpätí Nízkych Tatier a nachádza sa v nadmorskej výške 1 100 m. n. m. Táto rekreačno-turistická oblasť je prístupná verejnosti celoročne a preto sa sem môžete vydať skutočne kedykoľvek.

V lete Vám však pri dobrej viditeľnosti neunikne žiaden z panoramatických výhľadov, ktoré sa vám naskytnú cestou z Trangošky na Ďumbier, Chopok a následne cestou späť. Za návštevu rozhodne stojí Jaskyňa mŕtvych netopierov, ktorej názov sám napovedá, že v nej boli nájdené početné pozostatky tohto živočícha. Zaujímavosťou je, že vek pozostatkov sa odhaduje na tisícky rokov.

Je dôležité spomenúť, že jaskyňa nie je dostupná voľne a dnu sa dostanete iba s profesionálnym sprievodcom. Vstup si viete vybaviť telefonicky na čísle 0905 135 535 a vybrať sa môžete až celkom troma trasami, v závislosti od vašich preferencií.

Cestou na Chopok, ktorý je tretím najvyšším vrcholom Nízkych Tatier s nadmorskou výškou 2024 m. n. m., môžeme pozorovať jaskyňu s názvom Halašova jama. Spoznáte ju napríklad tak, že pri nej stojí symetrická kopa kameňov, ktorá tam bola postavená ako mohyla lyžiarovi, ktorý zahynul pri zosune lavíny. Najvyšším bodom, ktorý na tejto trase navštívite, je samotný Ďumbier, ktorý siaha až do výšky 2043 m. n. m.

Obrovským lákadlom je však pre turistov aj krásny výhľad na Kriváň, Chočské vrchy či Kráľovú hoľu.

Navštívte najvyššie položenú osadu na Slovensku

Reč je o Magurke, ktorá je najvyššie položenou baníckou osadou pod hrebeňom Nízkych Tatier a nachádza sa vo výške 1050 metrov nad morom. Preslávila sa je najmä ťažbou zlata už od roku 1250, pričom ročne boli baníci schopní vyťažiť až 25 kg.

Trasa začína neďaleko chaty Magurka, odkiaľ sa s našim osobným horským sprievodcom v ušiach vyberieme cez sedlo Latiborskej hole a Ďurkovú, až na Mestskú horu a späť. Prvou zastávkou je štôlňa Kilián, ktorá bola založená už v roku 1835 a bola hlavnou a najdlhšou zo všetkých štôlní Magurského banského systému.

Turistickým chodníčkom sa ďalej dostávame do sedla pod Latiborskou hoľou v nadmorskej výške 1450 m. n. m., odkiaľ sa naskytá nádherný výhľad na okolité hory. Dominuje mu predovšetkým Salatín, skalnatý Choč či Babia hora. Cestou môžeme pozorovať aj ďalšie zaujímavé prírodné úkazy, ktoré vám už podrobnejšie predstaví váš osobný horský sprievodca v danej epizóde AudioTreku.

Okrem spomenutých trás máme pre vás pripravené aj ďalšie zaujímavé tipy na turistiku v horskom prostredí slovenských hôr. Tešiť sa môžete na trasy v Chočských vrchoch, Západných Tatrách či Vysokých Tatrách. Nájdete ich na webovej stránke AudioTreku a taktiež na streamovacej službe Spotify.

Nepodceňujte vysokohorské prostredie

Základom je kvalitná obuv, viacero vrstiev oblečenia a dostatok jedla či pitného režimu. Avšak tak, ako vo všetkých vysokohorských oblastiach, aj tu platí, že v prípade úrazu, resp. nevyhnutnej pomoci, je potrebný zásah Horskej záchrannej služby, ktorý nie je krytý z bežného životného poistenia.

Dbajte preto na bezpečnosť a skôr, než sa vydáte na turistické trasy nielen vo vysokohorskom prostredí, zabezpečte seba a svoju rodinu Poistením úrazu a života Spirit, ktoré je tou najvhodnejšou voľbou pre všetkých milovníkov pohybu v prírode. Poistenie Spirit vás chráni pred následkami úrazu a kryje zásah Horskej záchrannej služby. Zriadiť si ho môžete na pár dní alebo dlhodobo a samotné online zriadenie zaberie iba chvíľu.

Tip od nás:

Chystáte sa navštíviť počas roka viacero miest vo svete? Odporúčame vám zaobstarať si aj dlhodobé cestovné poistenie, ktoré využijete ako na horách, tak aj pri mori.

Poistiť sa na hory