Kam na dovolenku? Edícia: karavany a obytné autá

 

Leto, slnko, teplo a kempy. Sú cieľovou stanicou alebo aspoň zastávkou pre množstvo cestovateľov na štyroch kolesách. Hľadáte rekreačný kemping s bohatými možnosťami voľnočasových aktivít na týždňovú dovolenku? Alebo sa chcete presúvať z miesta na miesto a z krajiny do krajiny? Prečítajte si niekoľko tipov na tie najlepšie destinácie a trasy pre všetkých cestovateľských nadšencov.

TIP: Rozdiely medzi karavanom a obytným autom spolu s odporúčaniami na cesty nájdete v predchádzajúcom blogu.

Za kvalitou nemusíte chodiť ďaleko

Nielen medzi Slovákmi je obľúbený región južnej Moravy v susednom Česku. Vinárska oblasť ponúka bohatú históriu, možnosti pre rekreáciu aj kultúrne podujatia. Ak si do karavanu či obytného auta pribalíte bicykle, môžete sa medzi zážitkami presúvať na 1 200 kilometroch cyklotrás. Na potulkách nevynechajte nezvyčajnú pamiatku svetového dedičstva UNESCO – vilu Tugendhat, ktorá patrí medzi najznámejšie funkcionalistické stavby na svete. Vaše oči možno viac poteší veľkolepý zámok Lednice s rozsiahlym komplexom záhrad a parkov.

Na tieto miesta to nebudete mať ďaleko z kempu Vranovská pláž, ktorý sa nachádza priamo na brehu rozľahlej priehrady. Na svoje si tu prídu milovníci vody a vodných športov – môžete si požičať loďky, kanoe i kajaky. Ďalší blízky kemp Merkur v obci Pasohlávky ponúka viac ako 1 300 miest pre stany a karavany. V areáli nájdete pieskovo-trávnaté pláže s pozvoľným vstupom do vody a deti zabaví animačný program. Turistické trasy v blízkosti kempu vás dovedú na Pavlovské vrchy so stredovekými hradnými zrúcaninami.

Prírodný raj na vás čaká v Slovinsku

Na malej rozlohe Slovinska sa rozprestierajú horské masívy, prímorské oblasti aj nížiny popretkávané bohatou riečnou sieťou. Krajina ponúka rozmanitú faunu a flóru v nedotknutých lesoch, ktoré pokrývajú viac ako polovicu územia. Dokonalý zážitok z nich budete mať pri jazere Bled, v blízkosti ktorého sa nachádza niekoľko dobre vybavených kempovísk. Jedným z nich je kemp Šobec. V obkolesení borovicových lesov, s výhľadom na hory a krížený riekou Sáva je miestom, ktoré pôsobí ako balzam na dušu. Je to vychytený turistický spot, a tak si počas sezóny rezervujte miesto pre váš karavan s dostatočným predstihom.

Ak sa v oblasti zdržíte, za návštevu stojí aj neďaleké jazero Bohinj, ktoré patrí medzi najkrajšie regióny Slovinska. Usadiť sa pri ňom môžete v kempoch Zlatorog či Danica. Zlatorog zaujme najmä svojou polohou - nachádza sa v samom strede Triglavského národného parku a turistické trasy máte k dispozícii ako na dlani. Kemp Danica uprednostnite, ak máte aktívneho oddychu už dosť a nastal čas na relax. Neďaleko sa nachádza aquapark so širokou ponukou masáží.

Čas na veľkomesto

Presúvať sa od jednej prírodnej krásy k druhej nezapadá do predstavy o vašej vysnívanej dovolenke? Krása cestovania na štyroch kolesách spočíva v tom, že sa zavediete všade tam, kam chcete. Zo Slovenska napríklad priamo do Paríža. Kemp Jablines neďaleko francúzskej metropoly vám ponúka jazero s piesočnatou plážou, no aj ľahkú dostupnosť k tým najkrajším destináciám v blízkosti. Jeden či dva dni môžete stráviť prehliadkou parížskych pamiatok, ďalšie si vyhradiť na návštevu Disneylandu. Zábavný park si užijú deti aj dospelí bez rozdielu.

Ak máte na dovolenku ešte pár ďalších dní, do itineráru sa vám zmestí aj návšteva neďalekých historických miest, napríklad Versailles či Bourges. Alebo sa môžete presunúť do kempov na pobreží a užiť si prímorskú atmosféru francúzskej riviéry. Zažiť všadeprítomný luxus v Saint-Tropez či monackých prístavoch bude zážitok, na ktorý len tak skoro nezabudnete.

Nezabudnite ani na cestovné poistenie

K letnej dovolenke patrí cestovné poistenie rovnako neodmysliteľne ako opaľovací krém. Vypustite z hlavy všetky starosti a nechajte ČSOB, nech sa o vás postará. Výhodné cestovné poistenie s nonstop asistenčnou službou si pri krátkodobom poistení stačí zriadiť tri hodiny pred cestou.

Cestovné poistenie online