Investičné pohľady: video komentár k dianiu na finančných trhoch - december 2022

Počuli ste už o Santa Claus Rally? Paradoxne, nejde o sobie preteky blízko severného pólu. O zaujímavom jave sa dozviete v prehľade toho najdôležitejšieho, čo sa udialo vo svete investícií v novembri, a čo investorov ešte čaká do konca roka.

prečítané do 5 minút

6.12.2022

Nemáte čas alebo príležitosť pozrieť si video? Prečítajte si zhrnutie.

Prinesie Santa Claus americkým akciám prekvapenie?

Vstupujeme do posledného mesiaca roku 2022 a uvidíme, či budeme aj tentokrát svedkami javu v amerických akciách s názvom „Santa Claus Rally“. Týmto pojmom sa označuje rast akciových indexov v poslednom obchodnom týždni v decembri. Pri pohľade do histórie vidíme, že od roku 1950 sa „Santa Claus Rally“ vyskytovala v 80 % prípadov s priemerným ziskom 2,7 %.

Nedá sa vylúčiť, že sa to zopakuje aj tento rok, na trhoch totiž vidíme relatívne dobrú náladu. Akciové aj dlhopisové trhy dostali konečne to, po čom už dlhšiu dobu túžili. Tempo rastu cien v USA spomalilo už štvrtý mesiac za sebou. Investori preto začali špekulovať nielen o tom, že sa úrokové sadzby budú zvyšovať pomalšie, ale aj o tom, že sa blíži ich vrchol. Tieto špekulácie podporil v závere mesiaca aj šéf Americkej centrálnej banky Jerome Powell, keď naznačil, že banka v decembri spomalí tempo zvyšovania základných úrokových sadzieb.

Inflácia v októbri nedosiahla predpokladaný nárast

Za poklesom napätia nie len na amerických trhoch, ale globálne, stojí aj fakt, že októbrová inflácia bola nižšia ako sa očakávalo v USA aj Európe.

Spoločností mali zisky stále silné, ekonomike však dôverujú menej

Napriek tomu, že americké akcie majú za sebou ziskový mesiac, neistota na trhoch je stále prítomná. Svetová ekonomika sa postupne ochladzuje a riziká ohľadom jej ďalšieho vývoja narastajú. Prieskumy ukazujú, že spotrebitelia a podnikatelia čoraz viac strácajú dôveru v ekonomiku. Výrazne drahšie účty za energie a vyššie sadzby hypoték zaťažujú spotrebu.

Podniky sa vysporiadali s nahromadenými objednávkami z covidového boomu, ich knihy objednávok takmer zívajú prázdnotou a náklady prudko rastú. Je ťažké odhadnúť, aký konkrétny vplyv to bude mať na ekonomiku, či pôjde len o krátke spomalenie rastu alebo hlbší hospodársky pokles. Výsledková sezóna za tretí kvartál ukázala, že zisky spoločností sú zatiaľ silné. Napriek tomu sa mnohé firmy stali v oblasti svojho budúceho predaja a ziskov opatrnejšie. Svoje predpovede znižujú aj analytici. V mnohých sektoroch už bola ohlásená veľká reštrukturalizácia.

Keď je ekonomická situácia neistá, akciové trhy kolísajú

Neistá ekonomická situácia sa premieta do volatility (nestálosti) na akciových trhoch. Nádeje na rýchle ochladenie inflácie a prispôsobenie sa prísnej politike úrokových sadzieb sa striedajú s obavami z ich ďalšieho zvyšovania a výraznejšieho poklesu ekonomiky a ziskov firiem. Klesajúce ceny energií síce v súčasnosti mierne spomaľujú mieru inflácie, no zároveň veľmi nízka miera nezamestnanosti tlačí mzdové náklady nahor. Práve tie sa najviac podieľajú na celkových nákladoch väčšiny spoločností. Ak by zásahy centrálnych bánk boli ráznejšie, ako sa očakáva alebo by nastali ďalšie šoky v oblasti energií, ekonomiku by to mohlo postrčiť do hlbšej recesie. Vtedy sa zisky spoločností a akciové trhy stávajú veľmi zraniteľnými.

V ČSOB zostávame naďalej opatrní

Podiel akcií v portfóliách máme nastavený pod neutrálnou úrovňou a istotu hľadáme v štátnych dlhopisoch a hotovosti. V rámci akciovej zložky sa zameriavame na spoločnosti, ktoré sú menej citlivé na ekonomické výkyvy, napríklad na zdravotníctvo či tovary bežnej spotreby. V dlhopisovej zložke preferujeme bezpečné štátne dlhopisy.

Aj my sme zvedaví, ako to dopadne v tomto roku. Pri pohľade späť vidíme, že akciové trhy majú za sebou ťažký rok. Vojna na Ukrajine, vysoká inflácia, prísna menová politika centrálnych bánk – to všetko sa podpísalo pod ich straty. Naše odporúčania, ktorých sme sa držali v minulosti zostávajú v platnosti aj naďalej. Ak chceme poraziť infláciu, musíme investovať. Kedy investovať? Radšej hneď, než neskôr. Ako investovať? Pravidelne. Je nutné udržať investície nielen v dobrých, ale aj horších časoch. O tom, čo čakáme v roku 2023 si povieme v januárovom vydaní Investičných pohľadov.