Investičné pohľady - video komentár k dianiu na finančných trhoch - apríl 2022

Vojna na Ukrajine bola v posledných týždňoch hlavným zdrojom neistoty na finančných trhoch. Na akciových trhoch vidíme zvýšenú kolísavosť, nie však jednoznačný trend. Niektoré akciové indexy sa v druhej polovici marca buď úplne zotavili zo strát, ktoré utrpeli v dôsledku vypuknutia vojny na Ukrajine, alebo sa výrazne priblížili úrovniam pred eskaláciou konfliktu. Akcie poskočili nahor aj napriek pretrvávajúcej vojne na Ukrajine, vyšším cenám energií, inflácii a rastúcim úrokovým sadzbám. Podporila ich slušná kondícia globálnej ekonomiky a zároveň akcie predstavujú nástroj, v ktorom investori hľadajú zabezpečenie voči inflácii.

prečítané do 5 minút

5.4.2022

Na marcovom zasadnutí americká centrálna banka po prvýkrát od roku 2018 zvýšila úrokové sadzby. Išlo o dlho očakávaný krok. Zatiaľ išlo iba o kozmetické zvýšenie o 0,25 %, ale je to len prvý krok v cykle zvyšovania úrokových sadzieb na druhom brehu Atlantiku. Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell to naznačil pomerne jednoznačne.

Vojna na Ukrajine bude naďalej spôsobovať na trhoch neistotu, ale trhy ju už vnímajú inak, ako tomu bolo na začiatku invázie. Investori v súčasnosti vyhodnocujú jej následky – a to v podobe vyššej inflácie a znížených odhadov ekonomického rastu. Zvýšená kolísavosť bude naďalej pretrvávať. Pre dlhodobých investorov sa nič nemení, história už veľakrát ukázala, že akcie ponúkajú trpezlivým a disciplinovaným investorom najlepší výnosový potenciál v porovnaní s ostatnými triedami aktív. Stále má zmysel pokračovať v investovaní a aj pravidelnom, ktoré umožňuje kolísavosť v dlhodobom horizonte využiť.

Viac o aktuálnom nastavení našej investičnej stratégie a tiež ktoré regióny a odvetvia momentálne preferujeme sa dozviete v aprílovom vydaní Investičných pohľadov.