Finančná gramotnosť u detí: ako im budovať vzťah k peniazom?

Vo finančnej gramotnosti Slováci dlhodobo nekonkurujú vyspelým štátom. Prieskumy ukazujú, že so svojimi peniazmi narábame nesprávne a nešetríme. Jeden z najväčších problémov je nedostatok prehľadu o finančnej situácii.

prečítané do 5 minút

12.5.2023

Nesprávnymi finančnými návykmi ovplyvňujeme aj naše deti. V mnohých domácnostiach rozhovory o peniazoch chýbajú a mladí sa učia výlučne pozorovaním svojich rodičov. Dostávame sa tak do začarovaného kruhu finančnej negramotnosti, pôžičiek a dlhov.

Dobrou správou je, že zdravé finančné návyky sa dajú efektívne vybudovať. Pri vzdelávaní o peniazoch by ste si mali s deťmi prejsť niekoľkými krokmi.

TIP: Návod na šetrenie aj zodpovedné míňanie prináša rozpočtové pravidlo 50-30-20.

Vysvetlite rozdiel medzi hotovosťou a virtuálnymi peniazmi

Rozprávať sa o peniazoch sa odporúča od najmladšieho veku. Kde začať?

Žijeme v digitálnej dobe. Dnešné deti sa s elektronikou zoznamujú omnoho skôr ako kedysi ich rodičia. S konceptom virtuálnych peňazí sa pravdepodobne po prvýkrát stretnú prostredníctvom videohry. Takmer v každej online hre hráč získava ako odmenu mince, za ktoré si potom môže kúpiť lepšie auto, nové oblečenie, väčšie územie a iné.

Vysvetlite vášmu dieťaťu rozdiel medzi digitálnym a reálnym svetom peňazí. Popritom hľadajte súvislosti a ponaučenia. Videohra môže slúžiť ako skvelý príklad pre pochopenie zásluhovosti. Deti si uvedomia, že peniaze prichádzajú ako výsledok práce.

Stanovte si finančné ciele pomocou aktivít na finančnú gramotnosť

O niečo staršie deti si uvedomujú, že každé želanie niečo stojí. Vďaka finančnému plánovaniu sa už v útlom veku naučia, že potrebám treba priradiť určitú prioritu. Porozprávajte sa s vaším dieťaťom o veciach či zážitkoch, na ktoré by si chcelo našetriť z vreckového a darovaných peňazí od príbuzných. Stanovte si spolu finančný cieľ a dobu na jeho dosiahnutie.

Sporenie do prasiatka alebo hračkárskej pokladničky nikdy nevyjde z módy. Ešte vhodnejší je priesvitný zaváraninový pohár, keďže dieťa vidí postupný rast jeho úspor. Môžete k nemu vytlačiť tabuľku, v ktorej si bude označovať každý nasporený míľnik. S dosiahnutým cieľom príde pocit spokojnosti a budovanie pozitívneho vzťahu k odkladaniu peňazí. Nezabudnite vaše dieťa pochváliť za trpezlivosť.

TIP: V čom spočíva rozdiel medzi investovaním a sporením? A do čoho investovať? Len čo na to príde správny čas, otvorte aj túto tému. Povzbuďte vaše deti k tomu, aby sa v budúcnosti nebáli riskovať a zhodnocovať svoje peniaze efektívne, napríklad cez pravidelné investovanie do fondov.

Zverte im zodpovednosť

Má váš tínedžer vlastný účet, na ktorý mu chodí výplata z brigády? V tom prípade mu môžete navrhnúť, aby sa z jeho účtu platili obedy do školy. Nastavte mu trvalý príkaz a začiatkom každého mesiaca preposielajte financie. Je to síce zložitejšie, ako keby ste sumu odvádzali priamo vy, ale u mladého človeka takto pestujete zodpovedný vzťah k peniazom. Naučí sa, že určitú čiastku musí každý mesiac nechať nedotknutú.

Svetlá finančná budúcnosť - investovanie pre deti

Ak budú vaše deti vedieť zodpovedne hospodáriť, poskytnete im do života cenný kapitál. Peňažný kapitál im zabezpečíte vďaka pravidelnému investovaniu. Stačí, ak si dohodnete stretnutie v pobočke ČSOB, kde vám uzatvoria Rámcovú zmluvu o investovaní pre vaše dieťa. Potom sa už len prihlásite do aplikácie ČSOB SmartBanking, vyberiete investičný fond a nastavíte pravidelné platby. Investovaním pre deti môžete každý mesiac investovať do ich budúcnosti sumu už od 15 EUR mesačne. Čím skôr začnete, tým lepšie. S časom na vašej strane môžete financie zhodnocovať na dlhodobé plány pre vaše dieťa a poraziť infláciu.

Ako začať investovať s ČSOB

Investovanie je pre každého. Jednoduchý spôsob ako investovať peniaze je práve v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking na pár klikov, kdekoľvek ste.

Chcem vedieť viac

S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Tento materiál je reklamný materiál Československej obchodnej banky, a. s. Viac na www.csob.sk v časti Prehľad fondov.