Do Chorvátska autom a na last minute? Dá sa to!

pán v obleku sedí v letiskovom salóniku

 

Aj vy sa tento rok chystáte do najobľúbenejšej dovolenkovej destinácie Slovákov? Ak si dovolenku v Chorvátsku plánujete na poslednú chvíľu, prečítajte si, čo netreba nechať na náhodu.

Zmeny oproti minulému roku

Tráviť leto pri Jadranskom mori je túto sezónu pre cestovateľov zo Slovenska jednoduchšie. Chorvátsko sa stalo súčasťou Schengenského priestoru, vďaka čomu sa znižuje doba kontrol na hraničných priechodoch. Okrem toho sa v krajine po novom platí eurami, čím dovolenkárom odpadajú starosti so zámenou peňazí. Napriek tomu by ste prípravu na pobyt v Chorvátsku nemali podceňovať, najmä ak cestujete na poslednú chvíľu a vo vlastnej réžii.

Základom je trasa

Skôr než nasadnete do auta a vyberiete sa za dobrodružstvom, venujte čas naplánovaniu vašej cesty. Jazda do Chorvátska znamená minimálne šesť únavných hodín za volantom. Hoci pravdepodobne máte k dispozícii navigáciu či Google Mapy, na dlhé trasy sa treba pripraviť poctivejšie. Ak budete cestovať cez deň, negatívne na vás bude pôsobiť najmä horúčava a kolísanie teplôt. Vašej psychickej pohode zase môžu dať zabrať kolóny či nezodpovední vodiči na cestách. Sledujte svoj pitný režim a dbajte aj na pravidelné prestávky.

TIP: Cestovanie do Chorvátska počas noci má viacero výhod. Panujú príjemnejšie teploty, na cestách nie je toľko áut a vaši detskí spolucestujúci pokojne spia.

Najrýchlejšie a najlacnejšie cesty

Počas plánovania vašej trasy sa snažte vyhnúť preťaženým úsekom a cestám, na ktorých prebiehajú práce. Takisto sa neodporúča cestovať v piatok poobede alebo v sobotu ráno, keďže vtedy sa „smer Chorvátsko“ vydáva najviac dovolenkárov. Vhodnejšou dobou vašej dovolenky môže byť týždeň ohraničený dvomi pracovnými dňami, napríklad od utorka do utorka.

Medzi najvyužívanejšie trasy autom Slovákov do Chorvátska patrí:

Slovensko – Rakúsko – Slovinsko - Chorvátsko

Často sa označuje za najrýchlejšiu, no aj najdrahšiu trasu. Presný plán vašej cesty závisí od cieľovej destinácie, no záchytnými bodmi vám môžu byť mestá Maribor, Záhreb či Ľubľana. Ak cestujete z Bratislavy, do Rakúska prejdete hraničným priechodom Jarovce, kde si môžete zakúpiť aj diaľničnú známku na rakúske cesty. Diaľnice A2 a A9 vás dovedú až na hranicu so Slovinskom, na ktorej sa dá plynulo napojiť na diaľnicu A1. V Slovinsku máte už vašu cieľovú krajinu takmer na dosah ruky. Napríklad k Záhrebu sa dostanete po diaľnici A2.

Poplatky spojené s trasou: rakúska 10-dňová diaľničná známka vás vyjde 9,90 €. Hlbšie do vrecka si siahnete v Slovinsku, kde si za týždenné používanie diaľnic účtujú 16 €. Ku konečnej cene si napokon prirátajte aj mýto, ktoré od vás budú pýtať na chorvátskych diaľniciach. Jeho výška bude závisieť od vybranej trasy na miesto vašej dovolenky a môže sa vyšplhať na sumu 50 €.

mladý muž pozerá na letiskový runway

 

Slovensko – Maďarsko – Chorvátsko

Ak budete cestovať k Jadranu cez Maďarsko, ušetríte na pohonných hmotách. Táto možnosť sa oplatí najmä obyvateľom východného Slovenska, no aj trasa smerujúca z Bratislavy smerom na Mosonmagyaróvár sa označuje za pomerne krátku a úspornú. Na hranice s Chorvátskom vás dovedie diaľnica M7.

Poplatky spojené s trasou: okrem poplatkov za mýto v Chorvátsku vás maďarská diaľničná známka vyjde bezmála 15 €.

Cestujete na poslednú chvíľu?

Ak ste sa rozhodli, že toto leto skúsite Chorvátsko autom formou last minute zájazdu, pomôcť vám môžu cestovné kancelárie. Stačí si pri jednotlivých zájazdoch vybrať možnosť „vlastná preprava“. Systém vám vyhľadá najvýhodnejšie ponuky ubytovania, z ktorých si zvolíte podľa vlastných preferencií. Ďalšie rady a cenné odporúčania, na čo nezabudnúť pri last minute dovolenkách, si môžete prečítať v našom blogu.

TIP: Zostaňte na cestách v Chorvátsku neustále informovaný o dopravnej situácii a aktuálnych obmedzeniach. Vašu trasu budete mať pod palcom vďaka mapám chorvátskej služby HAK.

Do Chorvátska karavanom

Dobrodružná dovolenka v karavane či v obytnom aute síce nie je pre každého, no nadšenci kempovania na ňu nedajú dopustiť. V Chorvátsku medzi jej plusy jednoznačne patria nádherné kempy, ktoré ponúkajú spojenie čistých pláží a historických prístavných miest. V obľúbenej oblasti Njivica na ostrove Krk je to kemping Aminess Atea. Od Bratislavy je vzdialený len približne 550 km a ponúka nádhernú kamienkovú pláž v blankytných vodách Kvarnerského zálivu.

Náročnejší dovolenkári na štyroch kolesách ocenia ponuku luxusných kempingov. Park Umag nachádzajúci sa priamo pri mori ponúka štvorhviezdičkové služby vrátane vlastného vodného sveta. Nájdete ho na severozápade ostrova Istria.

Pre každú cestu je tu ČSOB

Cestovné poistenie od ČSOB vo verzii krátkodobé si na dovolenku môžete pokojne pribaliť na poslednú chvíľu. Začiatok jeho platnosti od zaplatenia poistného je totiž len 3 hodiny. Prerátajte si jeho cenu na jeden deň a ochráňte seba aj svoju rodinu pred nečakanými situáciami.

Cestovné poistenie online