Cyklistická sezóna je za dverami: Na čo je dobré myslieť pred jej začiatkom?

 

Dopriali ste počas zimných mesiacov vášmu bicyklu zaslúžený oddych? Pred nadchádzajúcou sezónou je dôležité venovať mu dostatok pozornosti a skontrolovať jeho aktuálny stav. Práve dôkladná kontrola napomáha minimalizovať riziko úrazov, ktoré sa pri cyklistike stávajú. Na čo všetko by ste určite nemali zabudnúť? Prinášame vám 5 odporúčaní, ktoré je vhodné vykonať, než sa na svoj dopravný prostriedok opätovne posadíte.

Čistý bicykel je základ úspechu

Skôr než sa dostaneme k samotnej kontrole komponentov a súčiastok, odporúčame bicykel poriadne umyť aj na menej viditeľných miestach, ktoré sa mohli medzičasom zaniesť. Na umytie ťažko dostupných miest môžeme použiť kefky, ktoré sa predávajú v špecializovaných predajniach. Ak však takú kefku nevlastníte, kľudne môžete využiť aj vyradenú zubnú kefku. Snažte sa využívať čo najmenšie množstvo vody a čistiace prostriedky určené výhradne na údržbu bicykla.

Opotrebovanosť plášťov a ich kondícia

Ak chcete svoju novú sezónu začať bez technických komplikácií, rozhodne skontrolujte stav plášťov. Ich kondícia by mala byť bezchybná, plášte nesmú javiť znaky poškodenia a bočnice by mali byť bez viditeľných prasklín, ktoré by mohli viesť k nežiadúcej nehode. Ak na plášťoch spozorujete znaky väčšej opotrebovanosti, určite nečakajte s ich výmenou.

Kolesám venujte zvýšenú pozornosť

Nemenej dôležitou časťou bicykla sú samotné kolesá. Pri ich kontrole sa zamerajte na to, či sú správne vycentrované a ich špice dostatočne napnuté. Ak by čo i len jedno z kolies malo takzvanú osmičku, resp. vychýlenie do strany, mohlo by ohroziť vašu bezpečnosť počas jazdy. Nemali by sme zabúdať ani na kontrolu ráfikov a matíc kolies a v neposlednom rade, samozrejme, dofúkať pneumatiky do požadovaného tlaku. Doporučené hodnoty zvyknú byť uvedené priamo na bočnej strane plášťu.

Brzdy na bicykli sú rovnako dôležité, ako tie na aute

Je tomu tak. Kým brzdy na vozidlách prechádzajú pravidelnými kontrolami, tie na bicykli ostávajú často zanedbané. Správne fungujúce brzdy sú pritom základ každej bezpečnej jazdy. Pri kontrole ich stavu sa uistite, že sú brzdové doštičky v dobrej kondícii a neobsahujú nečistoty alebo piesok. Ak pri používaní brzdovej páky cítite, že je jej odozva a návratnosť pomalá, premažte ju a skontrolujte aj brzdové lanká. Ak by boli vyschnuté a rozpletali sa, je bezodkladne čas na ich výmenu.

Ak však chcete záruku hĺbkovej kontroly a dôkladnú údržbu bicykla, zverte ho do rúk odborníkov špecializovaných predajní a servisov. Takáto kontrola by mala byť vykonávaná minimálne jedenkrát ročne. Vďaka nej totiž môžete bicyklu predĺžiť jeho životnosť o celé roky.

Odporúčaná výbava každého cyklistu

Bicykel by teda bol pripravený na jazdu. A čo vy? K bezpečnej jazde napomáha nielen povinná, ale aj dobrovoľná výbava. Tieto veci by mali byť pri cyklistike samozrejmosťou:

  • Odrazky a reflexné prvky na výplete kolesa, vpredu a na pedáloch,
  • cyklistická prilba s certifikáciou bezpečnosti,
  • dve samostatné účinné brzdy,
  • predné a zadné svietidlo,
  • cyklistické oblečenie,
  • držiak na fľašu.

V neposlednom rade však treba myslieť aj na to, ako sa chrániť pred následkami možných úrazov. Vhodným riešením je poistenie úrazu a života Spirit, ktoré kryje náklady spojené s nevyhnutnou liečbou formou denného odškodného vyplácaného už počas liečby. Svoje využitie nájde u aktívnych ľudí celoročne, môžete ho však taktiež uzavrieť iba na pár dní, napríklad na plánovaný cyklovýlet. V prípade krátkodobého poistenia je cena krytia už od 0,99 € za deň, pri dlhodobom poistení ste však chránený celoročne už od 59 € za rok.

Sledujete ČSOB profil na Instagrame? Čoskoro na ňom totiž bude prebiehať zaujímavá séria videí s názvom Škola pádu. Ak ste aj vy nadšencom cyklistiky alebo skrátka chcete byť informovaný o novinkách, radi vás tam privítame.