Bezpečnosť pri platbe zariadením

 

V peňaženkách ľudí sa v uplynulých rokoch výrazne znížil objem hotovosti a zvýšil záujem o využívanie bezkontaktných platobných kariet. Aj tie sa však v týchto dňoch vytrácajú z peňaženiek. Nie, nebavíme sa o krádežiach, ani stratách platobných kariet. Reč je o digitalizácii platobných kariet, vďaka ktorej môžete bezpečne platiť smartfónom, tabletom alebo inteligentnými hodinkami.

Zariadenie ako platobný nástroj

Klientom ČSOB umožňujeme digitalizovanie platobnej karty, vďaka čomu môžu využívať svoje inteligentné zariadenie na platbu v kamenných a taktiež internetových obchodoch, ktoré podporujú tieto platobné metódy. Platiť je možné pomocou služieb Apple Pay, Google Pay a majitelia inteligentných hodiniek ocenia dvojicu služieb Garmin Pay a Fitbit Pay. Pomocou vášho zariadenia dokážete okrem platby aj vyberať hotovosť z bezkontaktného bankomatu.

Bezpečnosť pri platbe zariadením

Ani pri platbe zariadením by sme však nemali zabúdať na bezpečnosť a riadiť sa odporúčaniami, vďaka ktorým môžeme predísť zneužitiu platobnej karty. Zhrnuli sme pre vás tie najzákladnejšie:

  • Nikomu neposkytujte celé číslo karty, exspiráciu, ani CVV kód.
  • Zabezpečte svoje zariadenia biometriou, heslom alebo vzorom.
  • Inštalujte do svojich zariadení aplikácie iba z dôveryhodných obchodov, akými sú Google Play a App Store a pre vyššiu bezpečnosť využívajte antivírusový software.
  • Pre Wi-Fi pripojenie používajte len domácu alebo zabezpečenú sieť.
  • Nereagujte na podvodné výzvy, (SMS správy a e-maily) odkazujúce na falošný web, kde môže byť požadovaný doplatok za určitú službu. Platby nepotvrdzujte a neposielajte overovacie kódy.

Pri platbách nie sú použité vaše skutočné údaje o platobnej karte. Sú totiž zabezpečené vytvorením jednorazovej sady platobných údajov, ktorú nazývame token.

Sme radi, že využívate najnovšie funkcionality a myslíte na bezpečnosť pri platbách každého druhu.