Ako šetriť na tých správnych miestach

 

Hľadáte cestu, ako usporiť čo najviac peňazí? Osvojte si tie najefektívnejšie spôsoby a urobte z nich prirodzenú súčasť vášho každodenného života. Presvedčíme vás, že šetrenie je jednoduché, stačí len vedieť, ako na to.

Čaro „urob si sám“

Ak si kupujete každé ráno cestou do práce kávu, mesačne vás môže tento drobný výdavok stáť značnú sumu. Ušetríte kúpou praktického termohrnčeka, do ktorého si môžete kávu pripraviť doma a dokonca vám vydrží dlhšie teplá. Podobnú úsporu peňazí prináša výroba vlastného chleba. S rastúcimi cenami pečiva v obchodoch sa čoraz viac oplatí „investovať“ do vlastnej šikovnej pekárničky. Domáci chlieb je dokonale chrumkavý a čerstvý, rozvonia vám celý dom a navyše si ho môžete pripraviť v najzdravšej celozrnnej verzii.

Rovnaký princíp aplikujte aj na ďalšie oblasti vo vašej domácnosti. Nechce sa vám nosiť ťažké fľašky balených vôd zo supermarketov? Vďaka vlastnému výrobníku sódy sa nemusíte vzdať bubliniek a navyše chránite životné prostredie tým, že nenakupujete plasty.

Nevyberajte medzi cenou a kvalitou

Sú oblasti, v ktorých sa oplatí šetriť, no v iných je to skôr na škodu. Pri nákupe jedla a potravín by malo byť zdravie na prvom mieste. Existuje však niekoľko trikov, ako nakupovať kvalitné potraviny za nižšie ceny:

  • prezerajte si reklamné letáky a hľadajte výhodné ponuky. Zaplňte si nimi nákupný zoznam, pričom trvanlivé potraviny v akcii si môžete nakúpiť aj do zásoby. Vďaka vernostným programom v supermarketoch a výhodným baleniam dokážete mesačne ušetriť desiatky eur.
  • prispôsobte svoje plány tomu, čo sa akurát oplatí. Keď budete nabudúce nakupovať, nebojte sa zatúlať medzi regály so zlacnenými potravinami s končiacou zárukou. Postarajú sa vám o obed či večeru a možno tak objavíte produkty, ktoré ste doposiaľ nevyskúšali.
  • nesiahajte automaticky po značkových produktoch. Síce sa objavujú v reklamách, no to neznamená, že majú aj najlepšie vlastnosti. Medzi taktiky obchodných reťazcov patrí vystavovanie najdrahších potravín vo výške očí. V tomto prípade sa vám môže oplatiť zohnúť sa a vyberať z produktov, ktoré nosia značku supermarketu. Smerodajným vám bude zloženie daných potravín, strávte preto v obchode o pár minút viac a ubezpečte sa, že si vyberáte ten najlepší pomer ceny a kvality.

TIP: Sporenie by malo byť súčasťou každého vyváženého rozpočtu, ktorý vám dovolí plniť si sny a riskovať pri tej správnej príležitosti. Prečítajte si v našom blogu 5 inšpiratívnych dôvodov, ktoré vás presvedčia, že sporiť sa oplatí.

Kupujte len to, čo naozaj potrebujete

Nakupovanie s rozumom sa netýka len potravín a každodenných drobných výdavkov. Porozmýšľať nad tým, či danú vec skutočne potrebujete, sa oplatí aj pri elektronike. Vyberte si produkt s funkciami, ktoré budete pravidelne využívať a nenechajte sa zlákať predraženými technologickými vychytávkami. Zvážte, či naozaj potrebujete najdrahší smartfón alebo najnovší model značkového televízora. Hoci vám budú reklamy sľubovať množstvo moderných vylepšení, možno nebudete schopní využiť ich plný potenciál a bude vám stačiť aj lacnejší model.

Nechajte vaše usporené peniaze zarábať

Peniaze, ktoré si takto ušetríte, nepatria do prasiatka ani pod vankúš. Lepšie sa im bude dariť na sporiacom účte Depozit, ktorý prináša zvýhodnenú úrokovú sadzbu až 1,01 % p.a pri aktívnom využívaní bežného účtu Pohoda, Extra Pohoda a Smart účtu. Objavte všetky výhody, ktoré vám účty v ČSOB ponúkajú a začnite efektívne sporiť.

Viac o sporiacom účte Depozit so zvýhodnenou sadzbou

Viac o podmienkach zvýhodnenej úrokovej sadzby