Ako predchádzať detským úrazom?

 

Aj keď štatistiky hovoria, že výskyt detských úrazov je zvýšený najmä v letných mesiacoch, na pozore sa treba mať celoročne. Čo môžeme spraviť pre bezpečnosť detí a ako predchádzať neúmyselným úrazom?

Nadpolovičnú väčšinu úrazov tvoria pády

Štatistika Národného centra zdravotníckych informácií ukazuje, že práve pády predstavujú najčastejšiu príčinu hospitalizácie spôsobenej úrazom. Za uplynulé roky tvorili pády približne 60% zo všetkých hospitalizácií zapríčinených úrazmi. Pri deťoch ide najmä o pády zo schodov, stromu, nábytku a taktiež pády pri vykonávaní športovej aktivity. Reč je o stále populárnejších kolobežkách, ale aj korčuliach či bicykli. Povinnou výbavou by preto mala byť najmä prilba a chrániče na tie najzraniteľnejšie časti tela.

Bezpečná domácnosť je základ

Ak máte doma ratolesti v útlom veku, obozretnosť a predvídavosť musia fungovať na plné obrátky. Deti chcú prirodzene skúmať rôzne objekty, liezť na nábytok a neúnavne skúšať nové veci. Z tohto dôvodu sa odporúča dodržiavať nasledujúce opatrenia v domácnosti ako prevenciu pred úrazom:

  • Elektrické zásuvky zabezpečte ochrannými krytmi
  • Káble od spotrebičov umiestnite mimo dosahu detí, aby ste eliminovali prípadné stiahnutie spotrebiču
  • Ostré predmety ako nožnice, nože a príbor uchovávajte mimo dosahu detí
  • Využívajte čistiace prostriedky s uzáverom s detskou poistkou

Ak sa už úraz vyskytne

Poznáte to. Detské nadšenie nemá hraníc. Stačí malá chvíľka nepozornosti a neúmyselný úraz je na svete. Aj preto je dôležité myslieť na poistenie pre deti. Životné poistenie Vital je určené všetkým vekovým kategóriám a ponúka širokú škálu voliteľných pripoistení. Vyberte si tie vaše a vyskladajte si v ČSOB poistenie podľa vlastných predstáv. Prečítajte si viac o benefitoch poistenia Vital, ktoré viete uzavrieť pre seba, ale aj svoju rodinu až do 9 osôb.