Ako investovať: magický investičný trojuholník

 

Uznávam, investovanie sa môže zdať zložité. Existujú tisíce možností, ktoré sa núkajú na výber. Ako si vybrať tú najlepšiu investíciu? Ktoré je to správne riešenie? Hneď na začiatku je veľmi užitočné zoznámiť sa s tzv. magickým investičným trojuholníkom.

Magický trojuholník ako alfa a omega investovania

Vrcholy magického trojuholníka tvoria tri základné kritériá, ktoré je potrebné vyhodnotiť pri každej investícii.Sú nimi výnos, riziko a likvidita. Každý by chcel investíciu, ktorá prináša vysoký výnos, nenesie so sebou žiadne riziko a možno ju kedykoľvek rýchlo a bez zbytočných nákladov premeniť na hotovosť. Mám pre vás dobrú a zlú správu. Zlá správa je, že takáto ideálna investícia je len utópiou, jednoducho neexistuje. Dobrá správa je, že o kompromise medzi požadovaným výnosom, znesiteľným rizikom a potrebnou likviditou rozhodujete vy a k dispozícii je široká škála riešení, takže sa celkom určite nájde také, ktoré dokáže vyhovieť vašim individuálnym potrebám.

Dobrá rada: Ak sa chystáte rozhodnúť, do čoho investujete svoje voľné finančné prostriedky, nie je správne riadiť sa iba tým, čo na trhu práve „letí“. Ujasnite si, čo je pre vás najdôležitejšie, a potom sa pozrite na potenciálnu investíciu postupne z hľadiska výnosu, rizika aj likvidity.

Vysvetlime si:

Likviditou označujeme možnosť premeniť investíciu (cenný papier ako je akcia či dlhopis, nehnuteľnosť, zlaté mince, umelecké dielo, veterán atď.) opäť na hotovosť. Investícia je vysoko likvidná, ak ju dokážeme predať rýchlo, s minimálnymi nákladmi a nečakajú nás pri tom žiadne administratívne prekážky. Naopak investícia je menej likvidná, ak predaj trvá dlhšie, je spojený s dodatočnými nákladmi, prípadne musíme pri predaji prekonávať administratívne prekážky.