Ako investovať: investičné poradenstvo alebo dobrá rada nad zlato

 

Kedysi a nie je to tak dávno to ľudia v našich zemepisných šírkach mali jednoduché. Finančné produkty bolo možné spočítať na prstoch rúk a veľmi sa od seba nelíšili. Ak vynechávame investície do rodinného domu či chaty, niekoľkých zberateľov umenia, starožitností a veteránov a kšeftovanie s valutami či predtým tuzexovými bonmi, klasickí investori v podstate u nás neboli. Od tých čias sa však situácia zmenila a ponuka finančných produktov a možnosti investovania sa výrazne rozrástli.

Často sa stretávame s predstavou, že najlepšie hospodárenie s peniazmi je o tom ako nájsť jeden dokonalý ideálny produkt, akési perpetuum mobile medzi finančnými produktami, do ktorého vložíme väčšinu svojich úspor a je po starostiach. Lenže ideálne produkty neexistujú (viď. článok Magický investičný trojuholník). Všetky majú svoje výhody a nevýhody. Správne hospodárenie s peniazmi je o tom vybrať si tie výhody, ktoré vám najviac vyhovujú a skombinovať jednotlivé produkty tak, aby sa navzájom dopĺňali a posilňovali. Vytvoriť takéto ideálne portfólio nie je úplne jednoduché. Nenadarmo známe slovenské príslovie platí aj pri tvorbe portfólia a investovaní – dobrá rada nad zlato. Mať dobrého poradcu v oblasti investícií je rovnako dôležité ako mať dobrého rodinného lekára či právnika.

Hľadanie správneho riešenia pre správneho klienta je podstatou služby investičné poradenstvo. ČSOB banka má s poskytovaním investičného poradenstva na Slovensku najdlhšie skúsenosti. Ako to v praxi funguje?

Na základe rozhovoru s vami zisťujeme, aké sú vaše znalosti a skúsenosti v oblasti investícií, aká je vaša finančná a životná situácia a aké sú vaše finančné ciele či postoj k riziku. Pomáha nám pri tom tzv. investičný dotazník. Výsledkom je určenie investičného profilu klienta, ktorý môže byť konzervatívny, vyvážený, rastový alebo dynamický.

Dobrá rada: Buďte pri rozhovore s vašim poradcom otvorený. Netreba byť príliš odvážny ani príliš opatrný. Jedno môže viesť k tomu, že zažijete pokles v hodnote investície, na ktorý nie ste pripravený a druhé vás môže zbytočne obrať o zaujímavé výnosy.

Pre nájdenie správneho riešenia je ďalším predpokladom dôkladná znalosť jednotlivých produktov. V skupine ČSOB/KBC máme vypracovanú vlastnú internú metodológiu, v rámci ktorej každý produkt posudzujeme komplexne z hľadiska viacerých kritérií a výsledkom je určenie tzv. produktového skóre. Každý produkt má pridelené skóre od 1 do 7. Produktové skóre 1 predstavuje najnižšie riziko, ale zároveň aj najnižší potenciál výnosu. Na druhej strane produktové skóre 7 predstavuje najvyšší potenciál výnosu, no zároveň sa s ním spája najvyšší stupeň rizika.

Investičné poradenstvo poskytuje ČSOB produktovo – pri každom obchode posúdime, či je príslušný produkt na základe priradeného produktového skóre pre vás vhodný s ohľadom na váš investičný profil. Napríklad pre vyváženého klienta sú vhodné produkty s produktovým skóre od 1 do 3, zatiaľ čo pre rastového klienta sú vhodné produkty s produktovým skóre od 1 do 5.

Cieľom je spoločne budovať vaše portfólio tak, aby vám umožnilo dosiahnuť vaše investičné ciele a splniť si túžby a sny.

Viac o budovaní portfólia nabudúce.

Vysvetlime si:

Portfólio (klienta) – je súbor finančných produktov (sporiacich, investičných, životného poistenia).

Investičný profil by mal odzrkadľovať váš postoj a očakávania, teda aký výnos očakávate a aké kolísanie hodnoty ste ochotný podstúpiť. Inak povedané, aký ste typ investora (konzervatívny, vyvážený, rastový či dynamický). Investičný profil sa určuje na základe vyplnenia investičného dotazníka.