Ako funguje povolené prečerpanie a kedy sa ho oplatí využiť?

Zistite, v akých situáciách môže byť povolené prečerpanie rozumnou voľbou.

prečítané do 5 minút

11.4.2024

Ako funguje povolené prečerpanie účtu?

Povolené prečerpanie funguje ako záložný padák. Zachráni vás v neočakávaných životných situáciách, na ktorých riešenie nemáte dostatok finančných prostriedkov. Ide vlastne o krátkodobý bezúčelový úver umožňujúci využiť financie nad rámec aktuálneho zostatku na účte.

Úroky platíte len z reálne vyčerpanej sumy a za dni, ktoré ste „boli v mínuse“. Výška povoleného prečerpania závisí od schváleného úverového limitu, podmienok banky a vašej schopnosti splácať úver.

Ak sa rozhodnete produkt využívať, snažte sa dlh splatiť čo najskôr. Dlhodobé využívanie vám môže zbytočne predražiť požičané prostriedky. Ročný úrok je pri povolenom prečerpaní síce vyšší ako priemerný úrok pri spotrebných úveroch, ale pri krátkodobom vyžívaní vás nebude stáť veľa peňazí. Napríklad pri čerpaní sumy 500 eur počas 14 dní zaplatíte úrok vo výške 3,79 eur pri úrokovej sadzbe 19,5 % p.a. Výšku úrokov si môžete prepočítať v kalkulačke povoleného prečerpania.

Pre povolené prečerpanie účtu vo výške 1000 EUR s úrokovou sadzbou 19,5 % p.a. a mesačným poplatkom za bežný účet vo výške 6 EUR je ročná percentuálna miera nákladov 30,22 %. Celková čiastka, ktorú musí klient zaplatiť je 1066,75 EUR. Výška mesačnej splátky úrokov je 16,25 EUR. Výpočet RPMN vychádza z predpokladu, že čerpanie limitu povoleného prečerpania bude v plnej výške odo dňa poskytnutia po dobu 3 mesiacov a spláca sa 3 splátkami. Prvá splátka úroku nastane presne mesiac po predpokladanom dátume čerpania a každá ďalšia v mesačných intervaloch (bez ohľadu na to, na ktorý deň v mesiaci pripadne predpokladaný dátum čerpania). Úroky sú počítané modelom úročenia 30/360 a poplatok za účet sa spláca pravidelne mesačne so splátkou úrokov. Celková výška limitu povoleného prečerpania je splatná až v treťom mesiaci. Poskytnutie úveru podlieha schváleniu zo strany banky a závisí od posúdenia schopnosti žiadateľa splácať úver.

Povolené prečerpanie v skratke:

  • umožňuje ísť na bežnom účte do mínusu
  • splácate ho automaticky z bežného účtu
  • úrok platíte len z čerpanej sumy
  • banke nedokladujete, na čo peniaze potrebujete
  • výška úverového limitu závisí od príjmu a podmienok

TIP: Banky môžu účtovať poplatky za zriadenie a vedenie povoleného prečerpania. V ČSOB získate úverový limit okamžite bez poplatkov. Ukončenie povoleného prečerpania je tiež bez poplatkov.

Výhody povoleného prečerpania

Povolené prečerpanie vám pomôže v náročných situáciách, kedy vás zaskočia neočakávané výdavky. Aké sú jeho ďalšie plusy?

  1. Rýchle a jednoduché riešenie
    Finančné prostriedky môžete získať veľmi rýchlo a jednoducho. Ak vám na účet pravidelne prichádza príjem a máte dostatočnú platobnú kapacitu, banka vám povolené prečerpanie schváli väčšinou bez problémov. Peniaze môžete čerpať hneď.
  2. Financie čerpáte kedykoľvek
    Povolené prečerpanie môžete využívať 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Ochráni vás pred zbytočnými sankciami za oneskorené platby záväzkov, ako inkasá, trvalé príkazy, poistky či platby úverov. Peniaze môžete čerpať tak, ako ste zvyknutý – kartou, prevodom alebo výberom hotovosti.
  3. Nemusíte myslieť na splácanie
    Splácanie prebieha úplne automaticky, keď vám prídu peniaze na účet. Nezabudnite, že úroky za daný mesiac vám banka zúčtuje na konci mesiaca. Preto je dôležité strážiť si výšku čerpanej sumy a nechať si rezervu.

Situácie, kedy sa oplatí povolené prečerpanie

Akákoľvek udalosť, ktorá má dopad na financie, je spojená s otázkou „Ako túto situáciu finančne zvládnem“? Môžete siahnuť na úspory, investície, požiadať o úver, využiť poistné plnenie alebo obmedziť svoju bežnú spotrebu.

Dôležité je, aby vám ostala dostatočná finančná rezerva vo výške aspoň 3 až 6-násobku priemerných mesačných výdavkov. Vhodným riešením je preto skombinovať vaše financie s úverom vo forme povoleného prečerpania.

Zdravé osobné financie stoja na pevných základoch. Povolené prečerpanie má slúžiť len na krátkodobé vykrytie nedostatku peňazí. Odporúčame ho kombinovať s finančnou rezervou, správne nastaveným poistením a investovanými peniazmi na dlhodobé ciele.

V ktorých situáciách môže byť povolené prečerpanie rozumnou voľbou?

Práceneschopnosť alebo strata zamestnania

Ak kvôli ochoreniu musíte ostať dlhšie PN alebo nečakane prídete o prácu, automaticky to znamená, že v tom čase nezískate úver od banky. Základom sú vtedy vlastné úspory a životné poistenie PN, z ktorého môžete očakávať plnenie. Ak však máte navyše k bežnému účtu aj povolené prečerpanie schválené v minulosti, čerpané peniaze môžu slúžiť ako prípadný vankúš, keby PN alebo hľadanie práce trvalo dlhšie. Práve v podobných situáciách je lepšie byť vopred pripravený.

Neočakávané výdavky

Vtedy, keď to najmenej čakáte, pokazí sa auto. Vďaka povolenému prečerpaniu môžete mať chýbajúce financie ihneď po ruke a zabezpečiť opravu.

Urgentné situácie

Povolené prečerpanie môže pomôcť aj v mimoriadnych situáciách, ak na ich riešenie nemáte dostatok vlastných financií:

  • zmeškáte let a potrebujete kúpiť ďalšiu letenku
  • mešká vám výplata a vy musíte uhradiť splátku úveru
  • hľadáte prenájom a musíte uhradiť kauciu

Buďte vždy pripravený s ČSOB

V ČSOB sa vyhnete neočakávaným situáciám s vždy dostupnými financiami až do výšky 6 000 EUR. Povolené prečerpanie si môžete zriadiť a priebežne sledovať pohodlne z domova cez aplikáciu ČSOB SmartBanking alebo v internetbankingu Moja ČSOB. Celý proces je naozaj rýchly a jednoduchý, o čom svedčia skúsenosti našich klientov:

„Rýchle a jednoduché vybavenie cez apku. Som milo prekvapený.“

„Je to dokonalé. Veľmi si cením prístup ČSOB, že dokáže podporiť dlhoročného klienta v prípade finančnej potreby takto rýchlo a jednoducho. Ďakujem veľmi pekne, som spokojný.“

„Neviem, čo by som k tomu dodal. Zriadenie povoleného prečerpania prebehlo až na počudovanie hladko.“

„Vybavenie mojej žiadosti bolo veľmi rýchle. Komunikácia prebehla online a zmluvy som dostala e-mailom. Som veľmi spokojná.“

Povolené prečerpanie účtu

Povolené prečerpanie slúži ako finančná rezerva k účtu Pohoda, Extra Pohoda, Smart účtu alebo Študentskému účtu FUN v čase, keď potrebujete uhradiť nečakané výdavky.

Ako zriadiť povolené prečerpanie

Bol pre vás obsah stránky užitočný?

Áno
Nie

Ďakujeme za váš názor.

Najnovšie články