7 cestovateľských tipov, ktoré oceníte doma i v zahraničí

 

Aj vy patríte k tým, ktorí sa už nevedia dočkať vytúženého oddychu? Aby vaša dovolenka prebiehala presne podľa vašich predstáv, pripravili sme niekoľko odporúčaní, ktoré využijete na cestách Slovenskom, aj vo svete.

1. VISA alebo Mastercard? Najlepšie urobíte, ak vezmete oboje.

Na dovolenku odporúčame vziať minimálne 2 platobné karty, pre prípad straty, zablokovania alebo odcudzenia jednej z nich. Ak sa chystáte cestovať mimo Európu, samozrejmosťou by mala byť embosovaná platobná karta, ktorá má vyrazené údaje o vlastníkovi karty a je akceptovaná na viacerých miestach vo svete, než bežná platobná karta. S nutnosťou platiť embosovanou kartou sa môžete bežne stretnúť napríklad v USA.

V ČSOB ponúkame našim klientom výhradne embosované platobné karty, ktoré sú súčasťou aj študentských FUN účtov.

Tip od nás:

S našim nadštandardným účtom Extra Pohoda ste na cesty pripravený kedykoľvek. Navyše, so zlatou platobnou kartou k účtu môžete tiež využiť letiskové salóniky na letiskách v Bratislave, Prahe a Viedni. S účtom získate:

  • Zlatú debetnú kartu Mastercard Gold s možnosťou voľby ďalšej debetnej karty podľa Vášho výberu,
  • neobmedzené výbery v mene EUR z bankomatov na Slovensku a v SEPA krajinách platiacich eurom,
  • cestovné poistenie platné po celom svete.

Svoju platobnú kartu si zároveň môžete jednoducho pridať do digitálnej peňaženky a plastovú nechať v bezpečí hotelového trezora.

Sadzobníku pre ČSOB Smart účet.

Výhodný kurz vám neponúknu ani tie, ktoré sú v okolí frekventovaných turistických lokalít. Aj napriek tomu sa však niekedy bez hotovosti v cudzej mene nezaobídeme. Najjednoduchším spôsobom získania tuzemskej hotovosti, je v súčasnosti výber z bankomatu známej bankovej skupiny po príjazde do zahraničia. Pri výbere myslite na to, že ak peniaze vytiahnete naraz, vyhnete sa zbytočným poplatkom za opätovné výbery.

Výhodný kurz vám neponúknu ani tie, ktoré sú v okolí frekventovaných turistických lokalít. Aj napriek tomu sa však niekedy bez hotovosti v cudzej mene nezaobídeme. Najjednoduchším spôsobom získania tuzemskej hotovosti, je v súčasnosti výber z bankomatu známej bankovej skupiny po príjazde do zahraničia. Pri výbere myslite na to, že ak peniaze vytiahnete naraz, vyhnete sa zbytočným poplatkom za opätovné výbery.

Tip od nás:

V prípade výberu hotovosti v cudzej krajine sa snažte využiť bankomat patriaci bankovej skupine, do ktorej patrí vaša banka. ČSOB je súčasťou finančnej skupiny KBC, preto máte ako náš klient zvýhodnené výbery v zahraničných bankomatoch týchto bánk:

  • Česká republika: ČSOB a Poštovní spořitelna
  • Maďarsko: K&H Bank
  • Bulharsko: Cibank
  • Belgicko: KBC

Vyhýbajte sa bankomatom, ktoré nepatria priamo bankám – účtujú si totiž aj niekoľkonásobne vyššie poplatky za výber. Pri výbere hotovosti nezabudnite zvoliť možnosť zúčtovania transakcie v lokálnej mene.

Nevyužívate totiž svoje peniaze, ale prostriedky banky, ktoré máte kedykoľvek k dispozícii. Môže vám slúžiť ako rezerva pre prípad neočakávaných výdajov a faktom je, že v zahraničí sa bežne stretneme s akceptovaním platby za určité služby výhradne kreditnou kartou. Dobrým príkladom je požičovňa áut či rezervácia ubytovania. Zároveň, v prípade zneužitia karty ostávajú vaše peniaze nedotknuté a banka bude svoje prostriedky vymáhať priamo od obchodníka.

Tip od nás:

Kreditné karty od ČSOB vám poskytujú najdlhšie bezúročné obdobie na Slovenskom trhu – až 55 dní. Ak počas tejto doby požičané peniaze splatíte, nebude Vám účtovaný žiaden úrok.

 

Nečakaný úraz alebo nevyhnutná hospitalizácia v zahraničí sa môže veľmi jednoducho vyšplhať do astronomických súm. V podobných prípadoch vám pomôže práve cestovné poistenie, vďaka ktorému budú náklady za liečbu kryté.

Tip od nás:

S cestovným poistením od ČSOB máte krytie liečebných nákladov až do výšky 300 000 € a taktiež nonstop asistenčnú službu, ktorá vám poskytne rýchlu pomoc a poradenstvo v rôznych ťažkostiach. Vybrať si môžete až z troch variantov podľa rozsahu poistnej ochrany, ku ktorým odporúčame dojednať si niektoré z pripoistení, v závislosti od vašich potrieb.

Nemilé prekvapenie v podobe vykradnutého domova určite nechce zažiť nikto z nás. Pre minimalizovanie rizika je preto dôležité nedávať zlodejom zbytočné indície o vašej neprítomnosti. Najčastejším znakom sú celé dni zatiahnuté žalúzie či preplnená schránka. Podľa štatistík sa každoročne škody na majetku v dôsledku vlámaní pohybujú v miliónoch eur. Poistenie domova by malo byť preto samozrejmosťou.

Tip od nás:

Zabezpečte svoj domov komplexným balíkom ochrany, ktorá sa vzťahuje na stavbu aj s jej zariadením. Poistenie nehnuteľnosti s domácnosťou chráni vaše bývanie pred vandalizmom, krádežou, ale aj škodami, vzniknutými napríklad únikom vody. Vaše poistenie zvládnete vybaviť jednoducho online, bez nutnosti návštevy pobočky.

Či už idete naprieč Slovenskom alebo do zahraničia, v oboch prípadoch si skontrolujte povinnú výbavu auta. Dôležitý je najmä obsah autolekárničky a výstražný trojuholník s reflexnou vestou v prípade poruchy či havárie vozidla. Opäť však netreba zabúdať na poistenie, ktoré v prípade spôsobenej nehody, vykradnutia či poškodenia auta, poskytne krytie vzniknutých škôd.

Tip od nás:

Poistite vaše auto komplexnými poisteniami od ČSOB, s ktorými vás podobné situácie nezaskočia. Základom je Povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie a tiež Úrazové poistenie vodiča s platnosťou po celom svete.

Na záver máme ešte odporúčanie pre všetkých dobrodruhov, ktorí milujú pohyb v prírode. ČSOB AudioTrek je vašim osobným sprievodcom turistickými trasami vo vysokohorskom prostredí slovenských hôr. Vypočuť si ho môžete pred túrou, najviac si ho však užijete priamo počas nej. Pri nahrávaní náučného podcastu sme spolupracovali so skúseným horským sprievodcom, ktorý ho autenticky nahovoril priamo počas zdolávania jednotlivých trás.

Tip od nás:

Ako klient ČSOB máte v rámci cestovného poistenia k platobnej karte krytý zásah Horskou záchrannou službou na území slovenských hôr. Toto krytie je tiež súčasťou dlhodobého cestovného poistenia, ktoré si viete jednoducho vybaviť online. Pre krátkodobé výlety odporúčame zvoliť poistenie úrazu a života Spirit.

Prajeme vám ničím nerušenú a najmä bezpečnú dovolenku, plnú oddychu a pohody.