5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí sporiť

 

Mať nasporené peniaze prináša omnoho viac výhod a príležitostí, ako sa na prvý pohľad zdá. Finančná rezerva vám zabezpečí nielen pokoj na duši, ale môže dokonca zmeniť váš život. Pustite sa do sporenia ešte dnes a v budúcnosti si poďakujete.

1. Splníte si svoje túžby

Každý z nás má sny, ktoré sme museli zaradiť do pomyselnej kategórie „teraz nie“. Možno na ich realizáciu nie je správny čas, príležitosť či financie, a tak sa nám len pravidelne pripomínajú kdesi z úzadia našej mysle. Vo väčšine prípadov sú v napĺňaní našich túžob rozhodujúcim faktorom peniaze. A správnou cestou na ich našetrenie je dlhodobé a svedomité sporenie.

Či už túžite po novom aute, dizajnérskej kabelke alebo si chcete dopriať dovolenku v exotike, pomaly ďalej zájdete. Ak si každý mesiac budete odkladať na dlhodobý cieľ, postupne vám sporenie bude pripadať úplne prirodzené. Zvoľte si sumu, ktorá vás pri prevode z účtu nebude bolieť. Aj dve či tri desiatky eur mesačne vám o pár rokov môžu vytvoriť zaujímavý obnos.

2. Budete pripravení na všetko

Neočakávané výdavky vedia prekvapiť v tej najnevhodnejšej chvíli. Predstavte si, že ste práve minuli svoje horko-ťažko našetrené úspory na vysnívanú dovolenku a doma vás po návrate privíta pokazená práčka. Tento nepríjemný škrt cez rozpočet vás nerozhodí, ak máte vytvorenú železnú rezervu. Už z názvu vyplýva, že by mala byť pevnou súčasťou vašich financií, do ktorej môžete siahnuť len za najkritickejších okolností.

TIP: Povýšili vás v práci, s čím prišlo aj zvýšenie platu? Alebo ste sa dostali k nečakanej odmene či vyplatenej poistke? Dajte si pozor, aby ste nepadli do pasce inflácie životného štýlu. Čo je inflácia životného štýlu a ako proti nej bojovať si môžete prečítať v blogu.

3. Budete si môcť dovoliť riskovať

Predstava finančnej nezávislosti je lákavá, no dosiahnuť ju nebýva jednoduché. Mnohí sa k nej pokúšajú priblížiť založením vlastného biznisu alebo investíciou do inovatívnych odvetví. Pravdou je, že čím viac peňazí máte vyhradených ako začiatočný kapitál, tým väčšie možnosti sa vám otvárajú. Vďaka finančnej rezerve budete pripravení siahnuť po príležitosti hneď, ako sa objaví. A to len s pomocou nasporených prostriedkov.

4. Zabezpečíte si životný štandard

Obávate sa, čo s vami bude na dôchodku? Alebo vám penzia pripadá len ako vzdialená hudba budúcnosti? Nikdy nie je príliš skoro myslieť na to, aká bude vaša finančná situácia počas dôchodkových rokov. Žijeme v dobe, kedy sa na sociálny systém môžeme spoliehať čoraz menej. Ak sa však na to pozrieme z pozitívnej stránky, čas hrá vo váš prospech. Pomocou sporenia si môžete vytvoriť slušnú rezervu a možno si dokonca na dôchodku splniť sny, na ktoré dovtedy nebol čas.

TIP: Rozumné hospodárenie si najprv treba dôkladne naplánovať. V podcaste Na drobné vám poradíme, ako si vyskladať domáci rozpočet.

5. Dáte správny príklad svojim deťom

Prvé návyky o tom, ako narábať s peniazmi, si jednoznačne vytvárame doma. Rodičia, ktorí majú vo zvyku neuvážene míňať a potom netrpezlivo čakať na výplatu, prenášajú tieto vzorce správania aj na svoje deti. Rozprávajte sa s deťmi o peniazoch a už od útleho veku im vštepujte základy finančnej gramotnosti. Hlavne však nezabúdajte na to, že ich najväčším vzorom je vaše správanie.

Ako na to?

Začať so sporením je kľúčové, no najdôležitejšie je vytrvať, kým sa dostavia výsledky. Všetky praktické rady a spôsoby, ako na efektívne sporenie, nájdete na webe ČSOB. Pustite sa do šetrenia a objavte svet finančnej istoty.

Chcem začať sporiť